EU projekti

Prijavitelj projekta je Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih, a partneri na projektu su SELECTIO d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Zagreb te Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o. (Zagrebački inovacijski centar d.o.o.)
Vrijednost projekta je 998.566,77 kn, a predviđeno vrijeme trajanja projekta je 2 godine (14.5.2018.-14.5.2020.)
Cilj projekta je povećanje zapošljivosti žena kroz projektne aktivnosti koje obuhvaćaju uspostavu prilagođenih usluga aktivnog traženja posla u novoosnovanom klubu za zapošljavanje. 60 nezaposlenih žena sudjelovat će u programu podrške i osnaživanja kroz individualna i grupna savjetovanja te motivacijske i komunikacijske radionice. 
Uz navedeno, projekt je usmjeren na razvoj i provedbu 3 prilagođena i inovativna programa obrazovanja za nezaposlene žene  – program osposobljavanja za poslove masera, za poslove uljepšavanja i njege noktiju te za poslove vizažista. Sudjelovat će također u start-up akademiji uz osigurano mentoriranje u svrhu (samo)zapošljavanja.

 

Projekti „Osnaživanje i aktiviranje ranjivih skupina za tržište rada“ i „Pametno i aktivno do sigurne budućnosti“

CILJ

-povećati kompetencije ranjivih ciljnih skupina na tržištu rada, mladih do 29 godina starosti i osoba starijih iznad 50 godina kroz:

 • Samoprocjenu i osvješćivanje vlastite pozicije
 • Stjecanje vještina u komunikaciji i analitičnosti
 • Stjecanje novih znanja i kontakata

Oblici rada kluba Rado

 • Motivacijske radionice
 • Radionice povećavanja kompetencija kroz komunikacijske vještine - pismene, oralne, neverbalne
 • Umrežavanje s poslodavcima – speed dating/brza upoznavanja
 • Individualna podrška /drop in usluge

Članstvo u klubu Rado

 • Primarno mladi do 29 godina starosti i stariji od 50 godina na području gradova Zagrebačke županije
 • Učlanjenje je dobrovoljno i besplatno, nije ekskluzivno
 • Podrazumijeva osnovno obrazovanje i pridržavanje osnovnih pravila kulturnog ponašanja
 • Voditelj kluba vodi evidenciju članova
 • Nakon motivacijskih radionica zainteresirani potpisuju Ugovor o članstvu u klubu Rado, sudjelovanju na treninzima i korištenju opreme

Operativni rad kluba

 • Klub ima ured u prostorijama Obrtničke komore Zagreb, llica 49, a operativno djeluje u prostorijama Udruženja obrtnika svakog grada u Zagrebačkoj županiji prema rasporedu koji se utvrduje u suradnji s tajnicima Udruženja obrtnika i prema potrebama i mogućnostima polaznika
 • U suradnji s ispostavama HZZ-a, na motivacijske radionice upućuju se kandidati primarnih ciljnih skupina, među njima psiholog i karijerni savjetnik izabiru kandidate za pripremne radionice povećanja kompetencija za zapošljavanje
 • Radionice se održavaju u ciklusu od dva tjedna početkom godine, u svakom gradu Zagrebačke županije, minimalno sest polaznika po radionici, nakon cega slijedi individualni rad
 • Speed dating/brza upoznavanja s poslodavcima - prezaposlenim poslodavcima su praktičan i brz nacin upoznavanja s potencijalnim kandidatima jer ne gube vrijeme na kandidate koji nisu zainteresirani za posao, a imaju obavezu javiti se na natječaj jer su upućeni od HZZ-a. Speed datinzi se organiziraju u prostorijama Udruženja obrtnika ili u nekim drugim javnim prostorima uz podršku HZZ-a. Poslodavci koji sudjeluju na speed datingu prethodno prijavljuju potrebu za radnicima/PR u ispostavi HZZ-a, a na samom dogadaju njihovi predstavnici brzinski predstavljaju svoj posao i intervjuiraju kandidate koje šalje ispostava HZZ-a. Nezaposlene osobe tako ulaze u fokus i evidenciju više poslodavaca odjednom
 • Tribine/okrugli stolovi u funkciji su upoznavanja stanja na tržistu i pripreme učenika osnovnih i srednjih škola za izbor zanimanja. Održavat će se u proljeće prije kraja školske godine, a bit će obuhvaćeno minimalno 140 srednjoškolaca i 80 osnovnoškolaca
 • lndividualna savjetovanja s prethodnim polaznicima radionica, ali i s drugim zainteresiranima, održavat će voditelj kluba minimalno jednom mjesečno u svakom gradu Zagrebačke županije, fizički, prema utvrdenom rasporedu koji će biti vidljiv u Udruženjima obrtnika i na Facebook stranici, a voditelj kluba će biti dostupan zainteresiranima i online

Aktivnost mobilnosti pod nazivom „Apprenticeship-step forward in crafts“ provedena je u razdoblju 06.-12.11.2011. godine u Padovi s partnerom CNA, Nacionalnom konfederacijom obrtnika iz Padove.

PROGRAM CJELOŽIVOTNO UČENJE-POTPROGRAM LEONARDO DA VINCI
PROJEKT MOBILNOST, „BETEMEFA-Better Teaching Methods For Accountants“
Frankfurt 10.-16.11.2013.
Partner: Kroatische Wirtschaftsvereinigung e. V.

Na temelju višegodišnje suradnje Udruženja obrtnika grada Zagreba (Sekcija frizera i kozmetičara) i Obrtničke komore Zagreb (Ceh frizera i kozmetičara) s Confartigianato Vicenza, putem održanih sastanaka i provedenih edukativnih aktivnosti u posljednje dvije godine, pokrenuta je inicijativa za daljnom suradnjom sektora ljepote, kojim će se razmijeniti iskustva i prenijeti primjeri dobre prakse uz naglasak na obrazovne potrebe i rad na siguran način.

Aktivnost Partnerstva pod nazivom „Business Competence in Social Management“, traje 2 godine (do lipnja 2014. godine). Projekt se provodi u sklopu Programa cjeloživotnog učenja Leonardo da Vinci, za čiju je provedbu i nadzor odgovorna Agencija za mobilnost i programe EU.

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je u 2012. godini projekt mobilnosti pod nazivom „CAN MAS“ koji će se provesti od 21.-27.05.2013. godine u Beču s partnerom Gesundheitsakademie.

PROJEKT „CRO FUTURE“ - MOBILNOST UČENIKA u sklopu Programa cjeloživotnog učenja - Leonardo da Vinci (strukovno obrazovanje)
Nositelj projekta je Hrvatski gospodarski savez iz Frankfurta s kojim obrtnički komorski sustav i Učilište ostvaruju kvalitetnu suradnju već nekoliko godina.

„Croatian Experience in England“ je projekt mobilnosti odobren Obrtničkom učilištu za 15 dana mobilnosti u Plymouthu.

ECO

Traditional Techniques for Construction and Landscape Sectors
Cilj projekta: Ovim partnerstvom želimo odgovoriti na potrebe tržišta rada putem istraživanja, skupljanja, razmjene i učenja o tehnikama održive izgradnje zgrada i uređenja pejzaža.

Stranice