53. Dan obrtnika obilježen u parku na Mažurancu

Po prvi puta u parku ispred sjedišta na popularnom „Mažurancu“, Udruženje obrtnika grada Zagreba proslavilo je 53. Dan obrtnika u nedjelju 10. lipnja 2018. godine. Brojnim obrtnicima, članovima njihovih obitelji i prijateljima u proslavi su se pridružili i građani grada Zagreba, ali i turisti.
 
Obrtnike je ispred Grada Zagreba pozdravila zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc Olivera Majić koja je pritom istakla stoljetnu tradiciju obrtništva u Zagrebu. Poručila je da obrtništvo pridonosi razvoju Zagreba te je stoga neophodno sačuvati tu tradicionalnu djelatnost, ali i kroz kontinuirano učenje i ulaganje u nove tehnologije prilagoditi se novim trendovima, tržišnim izazovima. „U tome zagrebački obrtnici imaju svekoliku podršku Grada Zagreba koji na temelju svojih razvojnih programa provodi mjere i aktivnosti na poticanju rasta i razvoja obrta", istaknula je Majić. Navela je da je u proteklih 18 godina za poticanje obrtništva i poduzetništva u Zagrebu utrošeno više od 450 milijuna kuna od čega je značajan dio usmjeren u obrtništvo. Samo za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih djelatnosti do sada je dodijeljeno više od 6 500 potpora u iznosu većem od 92 milijuna kuna, čime je omogućeno očuvanje 4253 radnih mjesta. Zamjenica Majić je rekla i kako je Grad Zagreb zadnjih godina u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba pokrenuo niz projekata značajnih za promociju obrtništva u svrhu očuvanja i daljnjeg razvoja.  "Sve ove aktivnosti pridonijele su i većem broju otvaranja novih obrta te je tako u Zagrebu otvoreno gotovo tisuću obrta više u odnosu na godinu ranije, a isto tako u obrtničke škole upisano je i više učenika nego prethodnih godina", istaknula je.
 
Domaćin, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar rekao je kako je "Dan obrtnika" za obrtnike značajan jer tradicionalnim okupljanjem i svečanim obilježavanjem potvrđuju svoj značaj i doprinos gospodarstvu i Zagreba i cijele Hrvatske, i to već 53 godine zaredom. 
 "Udruženje obrtnika okuplja skoro 8000 obrtnika te smo jedno od rijetkih udruženja u cijelom komorskom sustavu gdje imamo više otvorenih nego zatvorenih obrta. U svom radu pomažemo svojim članovima da lakše i uspješnije posluju", istaknuo je Trojnar. 
Ocijenio je kako obrtnike u njihovom poslovanju "usporavaju brojni propisi", te da je "rad na crno", odnosno obavljanje neregistriranih djelatnosti još uvijek veliki problem koji se mora promijeniti.
Naglasio je ako ih ohrabruje dogovor Obrtničke komore Zagreb i Carinske uprave - sektora za nadzor, da se zajedničkim snagama problem pokuša riješiti.
Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba rekao je kako nisu zadovoljni niti s višegodišnjom najavom prodaje poslovnih prostora u vlasništvu države, koja zapravo nije zaživjela, a rezultat su brojni napušteni i devastirani prostori.
 "Problemi poslovanja obrtnika brojni su, ali želimo vjerovati da će rezultat suradnje Obrtničke komore Zagreb i Hrvatske obrtničke komore s ministarstvima biti kvalitetniji propisi, slični zakonima u onim europskim zemljama koje su prepoznale gospodarsku i stratešku važnost obrta kao jezgre gospodarstva, utemeljnog na tradiciji i zajedništvu", istaknuo je Trojnar.
Kao primjer dobre suradnje spomenuo je suradnju zagrebačkog Udruženja obrtnika s Gradom Zagrebom koji, kako je rekao, prati potrebe obrtništva Zagreba te ih prihvaća kao partnera i uključuje u sve aktivnosti. 
„Siguran sam da ćemo pronaći odgovore na izazove koji su pred nama jer obrtnici su najžilaviji dio gospodarstva, imaju sposobnost brzog  prilagođavanja tržištu, a posebno je vrijedno što uspijevaju  sačuvali i brojna radna mjesta. Obrtnički ponos, častan i pošten rad te zajedništvo mogu nam svima donijeti bolje sutra!“, poručio je Trojnar. 
 
Obrtnicima su se obratili i Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko Zagorske županije te Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.  
 
Dan obrtnika je prigoda da Udruženje obrtnika grada Zagreba zahvali svim obrtnicima koji svojim osobnim angažiranjem doprinose radu Udruženja, komorskog sustava i obrtništva u cjelini.     
                                                         
SREBRNI OBRT je priznanje za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 40 godina                                 
1. VANJA DRAŠNER, KOZMETIČKI SALON ZORICA 
2. DANIELA TURKALJ , KOZMETIČKI SALON BIBIANA 
3. MIRSAD NUŠINOVIĆ,  DEKOPLAST OBRT ZA PRERADU  I OBLIKOVANJE PLASTIČNIH MASA
                                                                                                         
PRIZNANJE UOGZ dodjeljuje se za posebne zasluge i promicanje obrtništva
1. JELENA ČEKLIĆ 
2. SILVIJA TRŽEC  
3. TIHOMIR MIHALIĆ 
4. ZDRAVKO CRNARIĆ 
5. TOMISLAV LUKETIĆ 
6. ŽELIMIR KVOČIĆ 
7. AMIR BEĆIREVIĆ 
 
PLATINASTA DIPLOMA- priznanje za aktivno obavljanje  obrta više od 30 godina                      
1. SLAVKO JAMBREŠIĆ, SNJEŽANA BORŠIĆ 
2. BRANKO KRALJEVIĆ 
3. DARKO BILUŠIĆ 
 
ZLATNA DIPLOMA- priznanje za aktivno obavljanje obrta više od 20 godina                             
1. SINIŠA RAJTERIĆ 
2. IVAN MEZAK 
3. ŽIVKA ŠKALIĆ 
4. ANDREJA JUKIČIĆ 
5. IRENA KANI 
6. ELENA KNEŽEVIĆ  
7. MATE TOMAS 
8. MIRKO ŠAPINA 
Iskrene čestitke svim dobitnicima priznanja!
 
Zahvalnice Udruženja obrtnika grada Zagreba uručene su obrtnicima koji su ove godine sudjelovali u humanitarnom projektu Groznica maturalne večeri namijenjenog maturantima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koji je ove godine obilježio 15. godina. Zagrebački obrtnici krojači, postolari, frizeri, kozmetičari, kožni galanteristi, cvjećari i zlatari  nesebično sudjeluju u projektu opremajući maturante za  njihovu najvažnije večer i ulazak u svijet odraslih.
Zahvalnice su primili Krojački salon Jura, P.T.O Šabić, vl.,  Otvoreni atelijer Milena, Nada ženski krojački salon, NIT by Ana Žarković, Šnajderaj obrt za proizvodnju i trgovinu Modni salon DORA, DNK Nada Došen, Vesna Sposa, Obrt za krojačke usluge i proizvodnju GOGA, Lida salon mode, Vjenčanice Ljubav, F.S.  Cool,  F.S.  Pilus, F.S.  Lucija, F.S.  Zanetti, F.S.  Diva,  F.S.  Larisa, F.S.  Kefa, F.S.   Beauty, F.S.  Marijana, F.S.  Gracia, Ana frizerski salon F.S.  Stil,  K.S. Dora, K.S. Xenija, Ksenija kozmetički salon, K.S. De Luxe, K.S. Valeno, K.S. MS, K.S. Andrea
 
U ime maturanata dječjih domova i Udruženje obrtnika grada Zagreba od srca vam hvala.  
 
Druženje zagrebačkih obrtnika zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske nastavljeno je  do kasno poslijepodne.
Udruženje obrtnika grada Zagreba zahvaljuje svima koji su svojim angažmanom doprinijeli organizaciji ovog jedinstvenog i značajnog dana za zagrebačke obrtnike. Posebna zahvala HOKUD-u Sloboda bez kojeg ne prolazi niti jedan Dan obrtnika te Sekciji cvjećara, čije su predstavnice i ove godine uredile pozornicu.