Izlet na Bled

Četrdesetak članova Sekcije umirovljenih obrtnika i pridruženih vanjskih članova u subotu 03. lipnja uputilo se na jednodnevni izlet na Bled, koje je predvodila pročelnica Sekcije gđa. Ankica Torbar u pratnji tajnice udruženja Monike Čunko.
Ugodnom vožnjom stigli smo do odredišta grada Bleda, gdje nas je dočekala naša turistička vodička gđa. Mia, sa kojom smo imali dogovoreni program obilaska ovog prelijepog turističkog grada i koja nas je upoznala sa poviješću, kako ga nazivaju još, mjesta iz bajke.
Svakako najzanimljivija znamenitost u Bledu jest Bledski dvorac, utvrda koja se nalazi na strmoj stijeni, 130 metara iznad Bledskog jezera. Osim zbog samog dvorca, isplati ga se posjetiti i radi prekrasnog pogleda koji se pruža na jezero i okolicu. U dvorcu se nalazi muzej sa zanimljivom, interaktivnom izložbom detaljne povijesti Bleda i okolice, te povijesti starih zanata kao i starih alata tadašnjih stanovnika. Osim muzeja razgledali smo tiskaru u kojoj se nalazi rekonstruirani Gutenbergov tiskarski stroj, koji pokazuje prijašnji način tiskanja knjiga. 
Sa tvrđave se može vidjeti i Villa Bled, današnji hotel Bled. Imali smo sreću da su se taj vikend održavali 11. Srednjovjekovni dani na Bledskoj tvrđavi, koja je bila prava atrakcija za pogledati i doživjeti kako se nekada igralo, izrađivalo, prodavalo, plesalo i sl. 
Jezero Bled je najznačajnije prirodno jezero u Sloveniji. Na obali jezera, u ovom bajkovitom gradu živi svega 5.000,00 stanovnika. Osim prirodnih i kulturnih znamenitosti kojima obiluje, jezero ima i ljekovita svojstva zahvaljujući termalnoj vodi, čiji se izvori koriste u nekoliko hotela. Saznali smo da u razdoblju ljetnih mjeseci temperatura jezera kreće se oko ugodnih 24 stupnja te je jezero i omiljeno kupalište stanovnika i posjetioca. 
Nakon ukusnog ručka u Restoranu Mlino, dio članova uputio se u razgled grada i iskoristiti vrijeme za vožnju kočijom oko jezera, a dio na Bledski otok. Ugodnom vožnjom s brodom „Pletno“ (tradicionalni lokalni drveni brod na vesla) do otočića i usponom uz 90-ak stepenica posjetili smo srednjovjekovnu crkvu Marijina Uznesenja, sa čijeg zvonika odjekuje zvono želja još od davne 1534. godine, a postoji vjerovanje da će onome tko tim zvonom zazvoni u čast Djevice Marije biti ispunjena želja koju u tom trenu poželi, i svatko od nas, naravno, tim je povodom poželio svoju želju sa vjerom i nadom u ostvarenje.
Prepuni prelijepih i pozitivnih dojmova, bogatiji za još jedno iskustvo i ugodno druženje, u kasnim popodnevnim satima krenuli smo putem Jastrebarskog. 

Pripremila Monika Čunko