Naputak Stožera civilne zaštite na Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Obrtnička komora Zagreb zatražila je tumačenje Odluke o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koju je Stožer civilne zaštite RH donio 24.6.2020. godine, a koja je stupila na snagu 25.6.2020.godine.

Navedenom odlukom određuje se poseban režim kretanja ulaska u RH osoba koje dolaze iz Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine, odnosno te osobe su dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu odnosno u odgovarajućem prostoru 14 dana od dana ulaska u RH.

U Odluci stoji kako se obveza samoizolacije ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku tranzitiraju kroz navedene zemlje te smo zatražili tumačenje, odnosno informaciju tko je još izuzet od primjene navedene Odluke.

U odgovoru Stožera civilne zaštite koji smo zaprimili stoji kako se mjera samoizolacije ne primjenjuje na putnike koji tranzitiraju  kroz Republiku Hrvatsku također i na osobe koje su bile u tranzitu kroz navedene četiri države (u tom slučaju na ulazu u RH će biti potrebno dokazati da je uistinu bio tranzit) kao i da se mjera samoizolacije ne odnosi na prekogranične radnike, prijevoznike robe, te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

 

Sukladno navedenom, dolazak u Republiku Hrvatsku potrebno je najaviti putem   https://entercroatia.mup.hr/  .