Obrtnička komora Zagreb uspostavila suradnju s gradom Sankt Peterburgom

U sklopu obilježavanja 50. godišnjice prijateljstva gradova Zagreba i Sankt Peterburga u hotelu Westin održao se Gospodarski forum Zagreb – Sankt Peterburg.
Rusko gospodarsko izaslanstvo predvodio je guverner Georgij Poltavčenko, a predstavili su se investicijski i poslovni potencijali Zagreba i Sankt Peterburga, održali B2B sastanci ruskih i hrvatskih tvrtki te okrugli stolovi prema određenim gospodarskim temama.

S ciljem uspostave što bolje poslovne suradnje, na Forumu su sudjelovali i predstavnici Obrtničke komore Zagreb predvođeni predsjednikom Mirzom Šabićem i potpredsjednikom Antunom Trojnarom. S ruskim kolegama razgovarali su o posjetu jednom od najvećih ruskih sajmova, onom koji se održava u Sankt Peterburgu na kojem bi svoje proizvode i usluge mogli predstaviti i obrtnici Obrtničke komore Zagreb. 
Na Forumu si bili i predstavnici krojača i krznara, Dora Rubić i Tomislav Sumrak koji su s predstavnicima sanktpeterburške komore uspostavili suradnju na području nabave sirovine i materijala. Predsjednik Šabić pozvao je ruske kolege kojima je područje interesa moda da se pridruže zagrebačkim obrtnicima na jednoj od najvećih manifestacija komorskog sustava, tradicionalnoj Zlatnoj igli Zagreba. Rusko-zagrebačkim pregovorima nazočila je i zamjenica  gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić koja je naglasila kako će Grad Zagreb i u ovoj suradnji biti jedan od partnera zagrebačkim obrtnicima. 

Prije poslovnog ručka u hotelu Westin, u gradskoj palači Dverce održan je službeni sastanak dviju delegacija na kojem su gradonačelnik Milan Bandić i guverner Georgy Poltavchenko potpisali Promemoriju.

Sankt Peterburg jedno je od važnijih gospodarskih središta Ruske Federacije, s razvijenom prerađivačkom industrijom, trgovinom, transportom i infrastrukturom, a financijsko je tržište grada drugo po veličini među regionalnim tržištima Rusije, na kojem posluje više od 700 velikih i srednjih poduzeća, uz 20 tisuća malih.U strukturi proizvodnje najveći dio prihoda odnosi se na transportna sredstva i strojogradnju, poljoprivredno-prehrambenu industriju, uključujući napitke i duhan te metaloprerađivačku industriju. Glavna industrija je teška industrija, a grad je poznat po velikim brodogradilištima, strojograditeljskim poduzećima, tvornicama elektrostrojeva, generatora, poljoprivredne mehanizacije i drugoga.
U sastavu službenog izaslanstva Sankt Peterburga su i predstavnici ruskih tvrtki iz sektora graditeljstva, elektroindustrije, financijskog sektora, tekstilne industrije, ugostiteljstva i turizma, konzaltinga i dr