Održan “Dojdi osmaš” u samoborske srednje škole

U dvorani samoborskih srednjih škola je u petak, 7. travnja, i ove godine prezentiran program "Dojdi osmaš u Samobor", kojim se učenicima osmih razreda osnovnih škola s našeg područja predstavljaju samoborske srednje škole, ali i srodne zagrebačke škole. Već 5. godinu zaredom ovaj projekt zajednički provode Grad Samobor, Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika i samoborske srednje škole, s ciljem da osmašima olakšaju izbor za nastavak njihovog daljnjeg obrazovanja. 

Od 9 do 14 sati oko 500 učenika 8. razreda moglo se upoznati sa zanimanjima i programima koji se nude u Srednjoj strukovnoj školi i Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi u Samoboru, a svoje prednosti i obrazovne programe predstavile su i Elektrotehnička škola, Graditeljska tehnička škola i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija iz Zagreba. Poziv budućim srednjoškolcima da im se priključe u radu uputila je i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, a izostala je ove godine Gimnazija Antuna Gustava Matoša, koja svoj program osmašima kani predstaviti uskoro.

Učenike, nazočne ravnatelje i nastavnike pozdravili su predsjednik Udruženja obrtnika Marijan Karlović i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, nakon kojih su se svojim budućim đacima obratili ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan i ravnateljica ETUŠ-a Mirjana Kroflin. 
Svi su govornici redom, uz upućene želje djeci za uspješan nastavak školovanja, naglasili važnost izbora onog zanimanja koje će im prije svega omogućiti stručnost, ali i prosperitet i financijsku neovisnost, što je posebno važno u nesigurnom ekonomskom ozračju u kojemu sada živimo.

A što se toga tiče, upravo samoborske strukovne škole prednjače u izvrsnosti postavljajući nove standarde i šireći programe temeljem kojih, uz opće obrazovanje, učenici stječu i praktična znanja u odlično opremljenim učionicama te na praksi kod vrsnih samoborskih obrtnika. 
Naši osmaši su, nakon što su dobili prigodne promotivne materijale koje su škole za njih pripremile na svojim štandovima, obišli i specijalizirane učionice kako bi se što bolje upoznali sa svakim od zanimanja i programa koji im se nude u samoborskim srednjim školama.