Održan radni sastanak s predstavnicima Ceha proizvodnog obrta OKZ-a

Na sjednici predsjedništva na zahtjev Ceha proizvodnih djelatnosti OKZ-a održan je radni sastanak na kojem su teme bile smanjenje stope PDV-a za proizvodne obrte, pokretanje inicijative da se na repromaterijal i strojeve uopće ne plaća PDV , podizanje praga za plaćanje PDV-a po načelu blagajne, prijedlozi da se nenaplaćeni računi mogu priložiti kao sredstvo plaćanja poreza i doprinosa, te drugih obveza poduzetnika, kao i smanjivanje nameta na male poduzetnike. 

Potpredsjednik OKZ-a Antun Trojnar je kazao kako su svi navedeni prijedlozi Ceha već u više navrata upućeni HOK-i, a putem nje i nadležnim institucijama, te da do sada nisu dali rezultata. Miljenko Grubešić predsjednik Ceha kazao je kako obrtnici moraju biti uporni i ustrajni u traženju realizacije svojih zahtjeva. Potpredsjednica OKZ-a Jasenka Jančić kazala je kako je problem u neefikasnom pravosuđu, nitko tko je procesuiran nije kažnjen niti je vratio  nezakonito stečeni novac. 
Član Ceha Zlatko Tkalčević je kazao kako bi bilo uputno napraviti analizu realizacije naplate poreza i doprinosa po nekadašnjem sustavu kada su obrtnici nenaplaćene račune mogli davati državi za plaćanje svojih obaveza, i danas kada to nije moguće. Razmatrani su i prijedlozi Hrvatske udruge poslodavaca za realnim tečajem kune, kao i kašnjenju u provođenju ključnih gospodarskih reformi. 

Na sastanku je zaključeno da će se nakon održavanja 3. Zagrebačkog obrtničkog sajma, koji će se održati od 25. do 27.04. 2018. , pokušati organizirati okrugli stol prije svega na temu analize mogućnosti smanjivanja stope PDV-a na proizvodne djelatnosti. Predsjednik OKZ Mirza Šabić predložio je da se u taj okrugli stol uključe predstavnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i Ekonomskog instituta, kako bi zaključci i prijedlozi dobili na važnosti i predstavljali ozbiljnu osnovu za upućivanje navedenog prijedloga nadležnim institucijama.
Sastanku su nazočili Predsjednik dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednici OKZ-a Antun Trojnar, Josip Tržec , Ivan Leščić i Jasenka Jančić dok su od strane Ceha proizvodnih djelatnosti sastanku nazočili predsjednik Ceha proizvodnih djelatnosti OKZ-a Miljenko Grubešić, te članovi Ceha Josip Žuglić, Alma Jatić Hasanbegović, Zlatko Tkalčević, i Stjepan Markotić.