Održan sastanak s predstavnicima Zagrebačke županije: 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije održat će se u Velikoj Gorici!

Danas, 5.prosinca u 9 sati, održan je sastanak s predstavnicima Zagrebačke županije, zamjenicom župana Nadicom Žužak i pročelnikom Odjela za gospodarstvo Damirom Fašaićem. Sa strane Obrtničke komore Zagreb, sastanku su nazočili predsjednik dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednici Marko Cesar i Ivan Leščić te v.d. tajnik Obrtničke komore Zagreb Goran Čanković

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb konstatirao je da je ova poslovna godina bila uspješna i da su svi parametri vezani za obrtništvo pozitivni; broj obrtnika sve više raste, a ovu poslovnu godinu završavamo s otprilike  23 000 obrtnika. Isto tako, ove školske godine2019./2020.godinu, u obrtniške strukovne škole je krenulo 650 učenika više. Zamjenica župana, Nadica Žužak upoznala je nazočne o brojnim poslovima bitne za djelovanje obrtnika, a koje Županije od 1.1. 2020.godine preuzima od državne uprave, kao što su obrtni registar, matični ured i drugo. 

Raspravljalo se o 5. Obrtničkom forumu Zagrebačke županije te je dogovoreno će se 5. Obrtnički forum održati u Velikoj Gorici 26. veljače 2020.godine od 11 do 12 sati, planirano mjesto održavanja je hotel Garden Hill. Kao i prošlih godina, Obrtnički forum će biti održan u obliku panel rasprave, a obrtnici će imati mogućnost postaviti pitanja panelistima. Isto tako, pozvat će se i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će moći objasniti nove mjere za zapošljavanje u 2020.godini i diskutirati o problemu radne snage koji već enkoliko godina muči obrtnike. 

Zamjenica Žužak konstatirala je da JMO model obrazovanja omogućuje korištenje stipendija županija te da je pokazatelj porasta broja učenika u strukovnim školama u Županiji. 

Potpredsjednik OKZ-a, Ivan Leščić, nadovezao se da zanimanje CMC operater ne postoji na listi JMO zanimanja, a strojari nakon tri godine školovanja ne mogu dalje napredovvati što ih dodatno ograničava u nastavku obrazovanja. Predlaže da se obrtništvo ugradi u strategiju razvoja Županije. Predsjednik OKZ-a nadovezao se da je najvažnije djeci omogućiti daljnje školovanje.

Pročelnik Fašaić podržava održavanje Foruma kao i Zagrebačkog obrtničkog sajma te je rekao da će Zagrebačka županije financijski pomoći u samoj organizaciji i Foruma i Zagrebačkog obrtničkog sajma kao i svih dosadašnjih godina.  
Zamjenica Žužak pohvalila je dosadašnju suradnju Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije te podržala održavanje Foruma. Na kraju sastanka, predsjednik dr.sc. Mirza Šabić uručio je prigodan poklon zamjenici župana Nadici Žužak.