Predsjednik Bučar pozvao učenike da posjete 3. Zagrebački obrtnički sajam i upišu obrtnička zanimanja

U Osnovnoj školi Ljubo Babić 22. i 26. ožujka održani su roditeljski sastanci za roditelje prve i druge smjene učenika završnih osmih razreda na temu kuda nakon osnovne škole i upisi u srednje škole. 
U uvodnom dijelu sastanka prvo se obratila i pozdravila nazočne ravnateljica Osnovne škole Ljubo Babić gđa. Sanja Sertić i najavila od strane sudionika pružanje informacija i mogućnostima upisa u Srednje škole.
Predsjednik Udruženja Stipe Bučar roditeljima učenika osmih razreda predstavio je mogućnost upisa u srednje škole različitih obrtničkih usmjerenja, poseban naglasak pritom stavljajući na deficitarna zanimanja, za koje unazad nekoliko godina Zagrebačka županija i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuju stipendije, uz očekivanje objave natječaja i u ovoj godini.

Također, najavio je održavanje 3. Zagrebačkog obrtničkog sajma koji će se održati u periodu od 25. do 27. travnja 2018. godine na Zagrebačkom velesajmu, gdje će biti pozvane sve osnovne škole Zagreba i Zagrebačke županije i organiziran prijevoz učenika osnovnih škola na sajam i povratak u škole nakon obilaska sajma, s ciljem prezentacije obrtničkih zanimanja učenicima osmih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima te polaznicima srednjih strukovnih škola koji će biti uključeni u aktivnosti na sajmu i ujedno pozvao sve roditelje ako budu u mogućnosti da posjete sajam sa djecom i na licu mjesta vide samu prezentaciju struke različitih obrtničkih zanimanja, dok će svaki učenik dobiti USB stick sa svim informacijama o obrtničkim zanimanjima i školama koje mogu upisati.

U svom obraćanju roditeljima, gosp. Bučar dao je primjer Bavarske i Njemačke u cjelini budući godinama posjećuje sajam u Munchenu i sudionik je na sastancima u organizaciji komore sa predstavnicima bavarske komore, koji su osmislili film i prikazali značaj obrtničkih zanimanja. Država provodi kampanju tijekom cijele godine pod nazivom PONOSAN RODITELJ: u Njemačkoj roditelji su ponosni kada svoju djecu upišu u zanatska zanimanja, jer samim time osiguraju djeci stipendiranje i redovno školovanje. Cilj projekta je pokazati da strukovno osposobljavanje nudi mladim ljudima karijeru i razvojne mogućnosti podjednako kao i sveučilišno obrazovanje, a roditelji mogu biti ponosni na svoju djecu kada postignu financijsku sigurnost i perspektivu dugoročnog zapošljavanja kroz uspješnu strukovnu izobrazbu.
Stoga, poručio je gosp. Bučar odabir srednje škole jedna je od važnih odluka u životu mladog čovjeka i njegove obitelji, zato je bitno odabrati ono zanimanje koje će dijete voljeti, za koje ima sposobnosti ili talenat, koje mu je zanimljivo, a ujedno mu i omogućiti samostalnost i materijalnu sigurnosti, uz preporuku roditeljima da pravilno usmjere svoju djecu. Školovanje za obrtnička zanimanja preporučio kao posao budućnosti te napomenuo da ukoliko imaju dodatnih pitanja obrate se u ured Udruženja gdje će dobiti sve potrebne i detaljne informacije.

Uz predsjednika Udruženja Stipu Bučara, sastanku su prisitvovali  i tajnica Monika Čunko, predstavnice Srednje škole Jastrebarsko voditeljica smjene i nastavnica stručnih predmeta ekonomije i trgovine Sonja Stipanović, pedagoginja Barbara Jerečić i knjižničarka  Sanja Stipanec, zatim gosti iz Prirodoslovne škole Karlovac ravnatelj Nenad Klasan, profesori Dijana Jurčević i Franjo Slačanin, te predstavnici i učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Karlovca uz malu demonstraciju zanimanja.