Predstavnici Obrtničke komore Zagreb bili na 47. Gradačačkom sajmu šljiva

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive je najstariji poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1969. godine pod nazivom “Dan šljive” i ovo je 25. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas. Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović otvorio je 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu te je čestitao organizatorima što su unatoč specifičnim uvjetima uspjeli u nastojanju da se sajam ipak održi.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK, Mustafa Šakić je istakako kako je Vlada u proteklih godinu dana osigurala duplo više sredstava za poticaje u poljoprivredi kako bi omogućili kontinuiran razvoj poljoprivredne proizvodnje. Prisutnima su se obratili u ime izlagača gradonačalnik grada Srebrenika Nihad Omerović, medijskih partnera direktor RTV TK Kasim Softić i pokrovitelja Muamer Dervišević, predstavnik Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Riječima "Danas su osjećanja podjeljena. Tužan sam što zbog pandemije COVID-19 nismo uspjeli napraviti najveći sajam do sada, što nam je ove godine bila namjera. Istovremeno, sretan sam što smo se ponovo okupili i nismo prekinuli tradiciju", obratio se Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Uz visoke uzvanike Bosne i Hercergovine otvorenju sajma prisustvovali su predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, koji je održao govor podrške te naglasio važnost održavanja Međunarodnih sajmova za širenje poslovanja te opstanak obrtnika i njihovih djelatnosti. Uz predsjednika OKZ-a Sajmu su prisustvovali i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba g. Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Dugo Selo g. Marko Cesar te predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb g. Zdravko Bubnić.

Naime, ovogodišnja sajamska manifestacija održava se u specifičnim okolnostima, zbog pandemije korona virusa reducirani su izložbeni kapaciteti na oko 2.500 m2 otvorenog i zatvorenog prostora. Sajam će trajati 4 dana a svoje proizvode će predstaviti oko 150 izlagača kako iz Bosne i Hercegoviene tako i iz susjednih zemalja.

Posjetioci će, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.