Presuda Suda Europske unije potvrdila kako je Uber pružatelj prijevozničkih usluga, a ne aplikacija

Na službenim stranicama Suda Europske unije objavljena je presuda u predmetu C-434/15 koji je tužbom pokrenula profesionalna organizacija vozača taksija grada Barcelone radi utvrđenja da djelatnost Uber Systems Spain predstavlja zavaravajuću praksu i nepošteno tržišno natjecanje.

Sud je donio odluku kako usluga posredovanja koju čini povezivanje putem aplikacije za pametni telefon, za koju je Uber tvrdio da im je primarna, „čini sastavni dio ukupne usluge čiji je glavni element usluga prijevoza i da se stoga ne može kvalificirati kao usluga informacijskog društva, nego kao usluga na području prijevoza“, drugim riječima podliježe strožoj zakonskoj regulativi.

Prema trenutno važećem Zakonu o prijevozu o cestovnom prometa za obavljanje autotaksi prijevoza, odnosno prijevoza putnika potrebne su, uz zadovoljavanje određenih kriterija koje se tiču prijevoznog sredstva, dozvola, odnosno licencija.

Tvrtka Uber je, tvrdeći da su oni aplikacija a ne pružatelj prijevozničkih usluga, od 2015. godine otkako je prisutna na tržištu Republike Hrvatske, poslovala mimo postojećih zakona što ova presuda i potvrđuje.

Presuda Europskog suda pravde dolazi u trenutku dok traje javna rasprava o Nacrtu prijedloga o Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu. Više o Nacrtu prijedloga Zakona možete naći na https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=6492  , te ujedno pozivamo sve zainteresirane da su uključe u raspravu kako bi osigurali da nova zakonska regulativa ne ide na štetu obrtnika.