Sekcija umirovljenih obrtnika Jastrebarsko posjetila Brijune

Sekcija umirovljenih obrtnika organizirala je jednodnevni izlet na Brijune, za svoje članove i pridružene vanjske članove. Na izlet se uputilo 60-ak umirovljenika, aktivnih obrtnika i pridruženih članova koje je predvodila pročelnica Sekcije umirovljenih obrtnika Ankica Torbar i tajnica Monika Čunko. Ugodnom vožnjom i po programu stiglo se do odredišta Valbandon, gdje je slobodno vrijeme do ručka u obližnjem restoranu iskorišteno za druženje te šetnju po šljunčanoj plaži. Nakon ručka krenuli smo u lučicu Fažana i ukrcali se na brod Veli Brijun, do otoka. Po dolasku na Brijune, dočekala nas je gđa. Slavica lokalni vodič te nas uz obilazak turističkim vlakom uputila u povijest prirodnih ljepota.

Brijunsko otočje, jedan od istinskih istarskih dragulja, smjestilo se gotovo na samom sjeverozapadnom izlazu iz pulske luke, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića. Dva najveća otoka su Veliki Brijun i Mali Brijun, a manji su Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim. Brijuni imaju bogatu povijest, a zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, zbog čega Brijune znaju zvati "raj na Zemlji".
Grupa je vlakom krenula od centra otoka do udaljenog arheološkog lokaliteta; zaljev Verige s ostacima rimske vile rusticae iz I st.n.e.  te razgledali i safari park u kojem u skladnoj zajednici žive razne domaće i egzotične životinje.

Arheološki muzej otoka smješten u mletačkom kaštelu iz 16 st. te mala gotička crkva Sv. Germana iz 15.st. sa stalnom izložbom kopija fresaka i glagoljskih spomenika Istre također su uvršteni u izletnički program kao i razgledavanje prirodoslovne zbirke te foto izložbe.
Od 1947. godine otočje postaje službena ljetna rezidencija Josipa Broza Tita i to ostaje do njegove smrti 1980. godine. U tom razdoblju su izgrađeni novi luksuzni objekti, a obnovljeni su i obogaćeni parkovi, proplanci i šume. Tada Brijune posjećuju najistaknutiji svjetski državnici, a tu su održani i neki od povijesnih političkih sastanaka.
Brijuni su 27. listopada 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljena su turistička destinacija. 
Danas su Brijuni prepoznati diljem svijeta i nezaobilazno mjesto za strane ali i domaće turiste koji dolaze u posjet Istri i mjesto gdje se održavaju kazališne predstave zahvaljujući poznatom glumcu i redatelju Radi Šerbedžiji.

Prepuni pozitivnih dojmova, bogatiji za još jedno iskustvo i ugodno druženje, u večernjim satima krenuli smo putem Jastrebarskog.