Službeno otvoren 21. SASO u Splitu

U srijedu 25. listopada je u Spaladium Areni u Splitu službeno otvoren 21. Međunarodni sajam SASO 2017,. Ovogodišnji sajam SASO obuhvaća niz međunarodnih specijaliziranih sajmova, a trajat će do 28. listopada.
Otvorenju su nazočili potpredsjednik Vade RH Predrag Štromar, zamjenik župana splitsko-dalmatinskog, Luka Brčić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i druge važne osobe iz političkog i poslovnog svijeta.

Među njima su bili i predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i predsjednik Ceha frizera Ivica Zanetti koji su se tom prigodom sasatali s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom. 

Sajam SASO će ove godine ujedno biti centralno mjesto održavanja važnih stručnih događanja: 14. Dan arhitekata, 12. Energetski summit, 10. Dan građevinara, brojna savjetovanja i radionica za obrtnike, poslovne posjetitelje i građane . Na jubilarnom 10. Danu građevinara predsjednik Ceha građevinskih djelatnosti OKZ-a Zlatko Prosinečki održao je prezentaciju deficitarnih građevinskih djelatnosti: zidarski, armirački, tesarski, fasaderski    i skelarski radovi, suha gradnja, parketarski, soboslikarsko‐ličilački, limarski i krovopokrivački radovi.

Cilj prezentacije bio je motivirati i privući tražitelje posla na praktično naukovanje i aktivno uključivanje u tržište rada.

 

Predsjednik Prosinečki bio je i sudionik tribine/okruglog stola na temu poslova u graditeljstvu i nedostatku radne snage. Uz kolege iz Udruge građevinskih inženjera Split (UGIS) i  Strukovne skupine graditeljstva HGK, raspravljao je o problemima u pronalasku kvalificiranih radnika, o kvotama uvoza radne snage, o tome koliko su mladi zainteresirani za strukovna građevinska zanimanja, o mogućnostima dualnog obrazovanja. Cilj tribine bio je uspostava boljih odnosa između poslodavaca i posloprimaca.

Zamjenik župana splitsko-dalmatinskog, Luka Brčić, rekao je da je ovo najvažniji događaj ovakvog karaktera u Splitsko – dalmatinskoj županiji i šire.
– Prava ideja pokreće svijet, a županija je od početka prepoznala ovaj sajam. Ulažemo kroz različite segmente, a zajednički cilj nam je da što više ljudi ostane na ovim područjima. Županija je naglašavala da upisne kvote trebaju pratiti znakove vremena i trebamo više posvećivali pažnju strukovnim školama. To ne znači da gimnazije nisu vrlo važne, nego nam je potrebno planiranje. Čestitam na dobroj organizaciji, a nadam se da će i strani partneri pronaći poslove na ovom sajmu. Upravo je ovaj događaj i svojevrstan produžetak turističke sezone – kazao je dožupan.

U sklopu sajma se ove godine održava više međunarodnih specijaliziranih sajmova i to:21. Međunarodni sajam graditeljstva, 21. Međunarodni sajam drvne industrije, 21. Međunarodni sajam metalne industrije, 21. Međunarodni sajam alata, strojeva i opreme, 18. Međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, 14. Međunarodni sajam namještaja – FURNITURA, 2. Međunarodni sajam komunalne opreme i Međunarodni sajam bazena i bazenske opreme.
 

 

IZVOR: dalmacijadanas.hr