Udruženje proslavilo 50.godina rada

Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika  je 08. prosinca 2017. godine na svečanoj sjednici Skupštine obilježilo 50 godina uspješnog rada. Iako je tradicija obrtništva u ovom kraju puno starija, ova je obljetnica podsjetnik na početak organiziranog rada obrtnika kada je u listopadu 1967. godine u Samoboru osnovano Udruženje samostalnih zanatlija.
 
“Udruženje danas broji preko 1200 obrtnika koji zapošljavaju preko 1500 ljudi i najuspješnije je u Zagrebačkoj županiji. Stoga, lijepo je biti član ovakve velike obrtničke obitelji i na njenom čelu, ali zahvala za zajednički rad ide svim obrtnicima, ali naravno uz zahvalu svim vrijednim prethodnicima, a neki su ovdje sada među nama i za to im hvala. Oni su stvarali naš dom, gradili sustav i mnogo sati žrtvovali za društveno okupljanje. ”– rekao je ponosni predsjednik Udruženja, Marijan Karlović naglasivši kako su obrtnici sinonim svog kraja, ali i Hrvatske te kao stvaralačka snaga bit gospodarstva.
 
Obrtnicima se obratio te puno uspjeha u daljnjem radu poželio i predsjednik Obrtničke komore Zagreb  Mirza Šabić koji je istaknuo kako obrtnici moraju biti ponosni što su opstali sve te godine te da moraju biti svjesni svoje snage i jedinstva jer onda će i oni koji donose zakone čuti njihove potrebe.
 
Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić naglasio je da su “Obrtnici za vrijeme gospodarske krize spasili gradove županije i na kraju državu” te najavio da će Zagrebačka županija u idućoj godini za 125% povećati kapitalna ulaganja u sektoru gospodarstva, pa je pozvao sve obrtnike i poduzetnike da prate natječaje Županije i na njih se javljaju.
U ime grada Samobora sve je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić koji je rekao kako stalno treba stvarati bolje uvjete za rad obrtnika da se mogu stvoriti nova radna mjesta, nove vrijednosti i usvajati nove tehnologije. Tome će sigurno doprinijeti i projekt osnivanja poduzetničkog inkubatora - Mali Tehnopolis u Samoboru” – rekao je Miran Šoić. 
 
U ime grada Sveta Nedelja, obrtnicima je puno uspjeha u daljnjem radu poželio zamjenik gradonačelnika, Davor Nađi rekavši kako mu je drago što obrtnici nisu pokleknuli u vrijeme krize. “Razlog je taj što svi koji rade u obrtima cijene svoje radnike i često njihove interese stavljaju ispred vlastitih te su pokazali da su sposobni nositi se s brojnim nedaćama i kao takvi su najbitniji dio našeg gospodarstva i zato se sve razine vlasti moraju pobrinuti da se obrtnicima pomaže, a ne odmaže” – rekao je Davor Nađi.
 
Marijan Karlović predstavnicima Grada Samobora i Zagrebačke županije dodijelio je razrađeni, u knjigu uvezeni, projekt Centra Eno – gastronomije i obrtništva Samobor , a koji bi se nalazio na području nekadašnje Šegrtske – Obrtničke škole u Langovoj ulici, u Samoboru te bi se financirao sredstvima Europske unije. „Taj projekt vrijedan više od 15 milijuna kuna, čekamo ga već 8 godina i nadamo se da će se konačno krenuti u njegovu realizaciju“ – rekao je Marijan Karlović.
 
Uređenjem tog Centra bi se povećala konkurentnost obrtnika, a u tom prostoru predviđen je:  prezentacijski centar za obradu kristala, obrtnička Akademija, slastičarna i suvenirnica, multifunkcionalna dvorana - učionica, praktikum za kulinarstvo i slastičarstvo te uredske i ostale prostorije. Prostor bi bio u vlasništvu Grada Samobora koji bi ga besplatno na korištenje i upravljanje prepustio Udruženju obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika.
Tijekom svečanosti dodijeljena su priznanja obrtnicima i javnim institucijama koji su svojim radom, tradicijom i istaknutim zalaganjem doprinijeli razvoju Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika te obrtništvu općenito.
 
Tako su dodijeljena posebna priznanja “Prijenos generacije” onim obrtnicima koji su generacijama prisutni u obrtničkom životu Samobora, Svete Nedelje i Stupnika:
 
1. VLADO KANCELJAK (sin Marko) – obrt KANCELJAK
2. FRANJO ŠTIH (sin Edvin i kćerka Petra) – obrt SAKI
3. ZLATKO LEHPAMER (sin Goran) – obrt ARDIN
4. MARIJA ŠIRANOVIĆ (kći Iva)  - obrt SVE I SVAŠTA
5. NIKOLINA KUPRES CVENARSKI (pokojni otac Franjo) – obrt SAMOBOR LANAC 
6. ILIJA I NEDILJKA KNEZOVIĆ (sin Ivan) – obrt RESTORAN DALMACIJA 
7. JADRANKA MEĐEDOVIĆ (kćer Asia), obrt BISTRO PIROŠ ČARDA 
8. MAJA I VLADO SEDMAK (sin Nikola) – IZLETIŠTE SUHINA
9. MARIJAN FRESL (sinovi Mario i Petar)  - obrt kovinotiskačka radionica
10. ZLATKO JURIČEK (sin Jakov) – obrt za trgovinu
11. FRANJO OSLAKOVIĆ (sin Franjo i kćer Viktorija) -  obrt OSLAKOVIĆ
12. MLADEN ŠANČIĆ (sin Andrija), postolarski obrt SANČIĆ
13. JOSIP SKEJA  (sin Marko) – pečenjara SKEJA
14. JOŽEF KOREN (sin Antonio) – stolarija KOREN
15. IVANČICA BOŠNJAK (sin Mario-Antonio) – obrt KLEK 
16. ZDENKA i NINO BALEN -  frizerski salon BALEN 
17. PETAR BIJUK (otac Mirko) – HIDROVENT obrt
 
“Zlatne krugove” zaslužili su obrtnici za istaknuti rad u komorskom sustavu, dugogodišnji rad te za aktivnost u promidžbi obrtništva i obrazovanju.
 
1. MARIJA KARAMATIĆ
2. ANA LABUDOVIĆ
3. ANA BABOJELIĆ
4. MARIJA KOMERIČKI
5. ŽELJKO KOŠČICA
6. ZORAN ČUKLJEVIĆ 
7. JURICA ŠKILJAN
8. FRANJO RAZUM
9. ALEKSANDAR VUKELJA
10. DAVOR PENIĆ
 
 „Kristale tanjure s pleterom“ dobili su obrtnici s najmanje 25 godina staža u obrtništvu i zbog posebnih zasluga u zaštiti i promicanju obrtništva.
 
1. PETAR MEIĆ - SIDIĆ – Auto Servis Meić, Samobor – član Tijela Udruženja, član povjerenstava/ komisija, istaknuti rad u razvoju strukovnog obrazovanja
2. BORIS KRALJ – obrt BOAS, istaknuti član i dopredsjednik Udruženja u mandatu 2010-2014 
3. DRAŽEN ČAKANIĆ – stolarski obrt Čakanić
4. DAVORKA ZVER – PIZERIA NAPOLI, iz Samobora
5. MAJA BERAN - obrt SARAMASSI – za preko 25 godina rada u obrtu
6. IVAN RAZUM – obrt  EL-KON, za preko 25 godina rada u obrtu, član Tijela Udruženja, iz Samobora
7. DAMIR (otac Nikola) GORIŠEK, - za preko 25 godina rada obrt MONNET, iz Samobora
8. DUBRAVKA GALIC, obrt OKVIR ART, – preko 25 Godina rada obrta, iz Samobora
9. JOSIP VRANČIĆ  - prijevoznik, za preko 30 godina rada u obrtu, iz Svete Nedelje 
10. DAVOR KOPRIVNJAK -  MESNICA KOPRIVNJAK – za preko 25.god.rada u obrtu, iz Samobora
11. ŽELJKO BRODAR - obrt ELMO – istaknuti član Udruženja i Obrtničke Komore Zagreb, donator, za istaknuti rad u razvoju strukovnog obrazovanja, iz Rakovog Potoka
12. ANA VRBANIĆ  - za preko 25. godina rada u obrtu, krojački obrt ANA, iz Samobora
 
 Na kraju su priznanja i prigodne nagrade dobili istaknuti članovi koji su svojim radom, entuzijazmom i znanjem obogatili Udruženje obrtnika našeg kraja. To su Silva Lamot, Ivančica Medved, Marijan Karlović i Jaroslav Pecho.
 
O gospodinu Jaroslavu Pechi moramo reći da se aktivno uključio u rad udruženja davnih dana kada je kolege obrtnike trebalo nagovarati da se uključe u rad asocijacija za dobro obrtništva i kako bi zajedno mogli biti uspješna ekipa koja je ostavila neizbrisiv trag u samoborskoj obrtničkoj povijesti, koja je jedna od najbogatijih u Hrvatskoj. Bio je tajnik od 1978 g. u mandatu kada je predsjednik bio Stjepan Purić. Radio je tih godina sa kolegama Juricom Prčićem, braćom Purić, Brankom Knežićom, Borisom Martinovićem i drugima. Gospodin Pecho je bio značajan donator kod izgradnje Obrtničkog doma u Šmidhenovoj ulici, a i kasnije pri izradi Monografije Samoborskog Obrtništva, gdje je bio i član savjeta za izradu monografije.
 
Ovim putem, želimo zahvaliti svim požrtvovnim i marljivim obrtnicama i obrtnicima koji su sudjelovali u radu tijela Udruženja svih ovih godina u interesu svojih kolega, radili na okupljanju i stvarali naše Udruženje te tako promovirali obrtništvo Samobora i Svete Nedelje. 
Sa zahvalnošću se prisjećamo i svih onih koji više nisu s nama, a koji su velik dio sebe ugradili u Udruženje i razvoj samoborskog obrtništva. 
Svi oni su doprinijeli da naše Udruženje bude snažno i poznato. Hvala vam svima!