Vinariji Šafran dvije najprestižnije nagrade za bijelo vino, a Vladi Mikulčiću srebrna diploma za škrlet

U petak i subotu 2. i 3. lipnja održana je jedna od najstarijih i najprestižnijih izložbi vina sjeverozapadne Hrvatske,  49. Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini.  U nazočnosti mnogobrojnih proizvođača, posjetitelja, uzvanika i gostiju, izložbu je svečano otvorio župan Zagrebačke županije mr. Stjepan Kožić. Na ocjenjivanje vina prijavljeno je ukupno 291 uzoraka vina. Ocjenjivanje je održano 23. i 24. svibnja 2017. pod predsjedanjem prof. dr. sc. Ane Jeromel, a dodijeljeno je 11 posebnih odličja, 8 velikih zlatnih diploma, 73 zlatne, 126 srebrnih, 53 brončane, 11 priznanja, a 20 vina je odbačeno. Dobiveni rezultati ocjenjivanja potvrdili su pozitivan trend poboljšanja kakvoće vina sjeverozapadne Hrvatske, koja se sa svojim vinima ravnopravno natječe s vinima iz Slavonije i Baranje.

Među nagrađenim vinarima našla su se i dvojica obrtnika Obrtničke komore Zagreb, Josip Tržec i Vlado Mikulčić. Traminac iz 2013. godine Vinarije Šafran osvojio je dvije skulpture, dvije najprestižnije nagrade: nagradu „Pero Krznarić“ za najbolje ocjenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina te nagradu za najbolje ocjenjeno bijelo misno vino s ostatkom neprovrela šećera sjeverozapadne Hrvatske.  Zlatnim medaljama ocjenjena su i ostala vina Vinarije Šafran; graševina, manzoni bijeli, sauvignon i traminac suhi. Vlado Mikulčić je za svoj Turopoljski škrlet osvojio 83 boda i nagrađen je srebrnom diplomom. 

Vinarija Šafran izrasla je iz višestoljetne obiteljske tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Poštujući tehnološka unaprjeđenja proizvodnje vina vinarija je opremljena sa najsuvremenijom opremom za preradu grožđa, fermentaciju, sazrijevanje i čuvanje vina. Tehnološke cjeline proizvodnje i sazrijevanja vina, po najsuvremenijim metodama i uz stalnu brigu enologa i podrumara, a za sazrijevanje vina uređen je poseban dio podruma s inox i drvenim bačvama. Ukupni kapacitet vinarije je 500.000 litara. Vinarija Šafran posjeduje vinograde ukupne površine 17 hektara sa 80 000 trsova sortimenta graševina, rajnski rizling, sauvignon, muškat žuti, traminac mirisavi, manzoni bijeli, pinot sivi, blauburger i portugizec.

Osim kušanja i degustacije nagrađenih vina održano je i nekoliko stručnih predavanja i radionica, a od ove godine izložba je dobila partnera srijemsko vinogorje pa je tako u zabavnom dijelu nastupio i legendarni Zvonko Bogdan i 7 tamburaša.
Na dodjeli nagrada bili su nazočni i predstavnici Obrtničke komore Zagreb, predsjednik dr.sc.Mirza Šabić, predsjednik UOGZ Antun Trojnar, potpredsjednik OKZ Josip Tržec, predsjednica Udruženja obrtnika Sv. Ivan Zelina Gordana Munjaković, te predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica  Vlado  Mikulčić.