Novosti

Novosti

Istek certifikata za fiskalizaciju - nakon 5 godina

Certifikate za fiskalizaciju  potrebne za izdavanje fiskaliziranih računa izdaje Financijska agencija (FINA) na rok od pet (5) godina. S obzirom da je fiskalizacija uvedena po etapama tijekom 2013. godine, neki su obveznici preuzeli certifikate za izdavanje računa krajem 2012. godine, a samim time prvi certifikati istekli su krajem 2017. godine. 

Kako bi se obveza izdavanja fiskaliziranih računa provodila bez zastoja,...

Novosti

Država daje u zakup 32 poslovna prostora u samom centru Zagreba

U samom centru glavnog grada, Ilici, Bogovićevoj, Hebrangovoj, Frankopanskoj nalaze se 32 poslovna prostora koja država daje u zakup. 
Poslovni prostori na atraktivnim lokacijama, daju se u zakup u viđenom stanju na rok od 5 godina. 
Poslovni prostori uglavnom se mogu koristiti za ugostiteljske, trgovačke, uredske djelatnosti, zanatske i uslužne djelatnosti, proizvodne i tiskarske...

Novosti

Prijava dohotka od zajedničke djelatnosti

Zakonom o obrtu predviđena je mogućnost obavljanja djelatnosti u kojoj sudjeluje više supoduzetnika u tzv. zajedničkom obrtu (čl. 33-35 Zakona o obrtu). Ako takav obrt ostvaruje dohodak kao rezultat zajedničkog obavljanja djelatnosti, tada se taj zajednički dohodak treba prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave na Obrascu DOH-Z, najkasnije do 31. siječnja 2018. godine. 

Novosti

Promjene poreznih propisa koje su stupile na snagu 1. siječnja 2018. godine

U nastavku objavljujemo promjene poreznih propisa koje su stupile na snagu 1. siječnja 2018. godine, a posebice vezane uz porezne zakone, trošarine, olakšice, ali i sve ostalo u domeni Ministarstva financija.

ZAKON O POREZU NA DODANU VRIJEDNOST

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj 115/16) od 1...

Novosti

Donesene nove smjernice za provedbu aktivne politike zapošljavanja od 2018. do 2020. godine

U okviru 73. sjednice Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je Prijedlog zaključka o donošenju Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju za 2018. do 2020. godine.

Na temelju donesenih Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2018.-...

Novosti

Paušalno oporezivanje samoslatnih djelatnosti obrta, poljoprivrede i šumarstva

Obavljate li samostalnu djelatnost obrta ili samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva, a porez na dohodak želite plaćati u paušalnim svotama? Saznajte imate li na to pravo i kako ćete to pravo ostvariti? Priručnik pronađite u prilogu. 

Novosti

Prijava dohotka za obrtnike „paušaliste“ za 2017.

Obrtnici obveznici paušalnog oporezivanja dohotka krajem svake godine, a najkasnije do 15. siječnja 2018. dužni su predati godišnje izvješće o ostvarenom dohotku u prethodnoj (2017.) godini na Obrascu PO-SD.

Ta je obveza propisana Pravilnikom o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, članak 7. stavak 4. (Narodne novine 1/2017).

Podsjećamo da obrtnik „paušalist“ ne vodi poslovne knjige,...

Novosti

Komora u posjetu dugogodišnjoj obrtnici

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić posjetio je jučer  dugogodišnju obrtnicu Šteficu Telebec u Domu za starije i nemoćne „Medevšćak“ prilikom čega joj je uručio prigodan božićni  poklon.

Štefica Telebec, vitalna 92-godišnja krojačica, bila je vlasnica obrta u centru Zagreba u kojem  je uspješno vodila svoj obrt više od 50 godina.

Novosti

Porezni priručnik za obrtnike

Ministarstvo financija – Porezna uprava izdalo je Porezni priručnik za obrtnike.

Osnovna je namjena ovog priručnika da Vam se kao poreznom obvezniku obrtniku na jednostavan i razumljiv način objasni koje su Vaše obveze i prava što proizlaze iz važećih poreznih propisa, propisa o obveznim doprinosima i drugim propisanim javnim davanjima.

Priručnik možete preuzeti u prilogu. 

Novosti

Presuda Suda Europske unije potvrdila kako je Uber pružatelj prijevozničkih usluga, a ne aplikacija

Na službenim stranicama Suda Europske unije objavljena je presuda u predmetu C-434/15 koji je tužbom pokrenula profesionalna organizacija vozača taksija grada Barcelone radi utvrđenja da djelatnost Uber Systems Spain predstavlja zavaravajuću praksu i nepošteno tržišno natjecanje.

Stranice

Pretplati se na Novosti - Feed