Na Malti je održan 5. sastanak partnera od 27.02.-04.03.2015. godine. Domaćin je bila organizacija Hair and Beauty Federation Malta. Obrtničku komoru Zagreb predstavljale su Spomenka Krebsz, predsjednica i Hata Novalija, član Ceha frizera i kozmetičara OKZ te Darija Čukelj, koordinator projekta.

Partneri su tijekom radnih sastanaka pregledali sve prikupljene materijale, prijedloge i zaključke s prethodnih sastanaka u Italiji, Turskoj, Njemačkoj i Belgiji koji će biti uključeni u kurikulum izvrsnosti a odnosi se na teme:

  • Sociodemografske promjene
  • Zdravstvene i higijenske preporuke za sektor ljepote
  • Potrebe obrazovanja i usavršavanja

Območna obrtno-podjetna zbornica Krško izradila je prijedlog jednostavih vježbi kojima se potiče vreća pokretljivost vratne kralježnice i ramena koje se mogu primjenjivati u kratkim pauzama za vrijeme radnog vremena, koje će biti uvrštene u postojeći kurikulum zajedno sa zdravstvenim i higijenskim preporukama za frizere i kozmetičare.

Potrebno je dostaviti nove podatke o socio demografskim promjenama jer je od prvog sastanka 2013. godine došlo do značajnijih promjena, posebno u Italij i Turskoj koje su izazvane ratnim operacijama u Siriji. Također je potrebno korigirati podatke o broju zaposlenih u salonima.

Svi materijali bit će objedinjeni i pripremljeni do sredine svibnja, kako bi ih partneri mogli prevesti na svoje jezike.

Sudionici sastanka su se detaljnije upoznali s aktivnostima Hair and Beauty Federation Malta, posjetili smo MCAST-javnu srednju školu u kojoj se obrazuju, između ostalih, frizeri i kozmetičari gdje smo dobili informacije o sustavu obrazovanja, omjeru teorijske i pratkične nastave, organizaciji praktične nastave i dr. Učenici 1. i 2. razreda su s voditeljima praktične nastave pripremili reviju frizura i šminke. Prije revije su gosti upoznati s projektom BOBS i predstavljeni su svi partneri.

U ponedjeljak navečer u hotelu Cavalieri, gdje su sudionici bili smješteni i gdje su se održavali sastanci, održana je revija “Creativitiy Show” učenika 2. i 3. razreda privatnih i internacionalnih škola uz nazočnost članova Hair and Beauty Federation Malta, nastavnika i mnogobrojnih učenika.

U utorak smo posjetili frizerske i kozmetičarske centre te razgovarali i razmnijenili iskustva s voditeljima salona.

Domaćin je organizirao u slobodnom vremenu i upoznavanje s tradicijom i kulturom Malte te smo tako zajednički posjetili Vallettu, Sliemu i okolna mjesta.

Posebna pozornost dana je diseminacijskim aktivnostima koja podrazumijevaju aktivni dijalog na svim razinama u svim zemljama partnerima.

Sastanak je završio dogovorom oko organizacije završne konferencije koja će se održati u Zagrebu i Krškom od nedjelje 7. lipnja poslijepodne do srijede 10. lipnja 2015. godine.

Sudionici će biti smješteni u Zagrebu, hotel “Jadran”. Planirano je da se okupe svi u nedjelju do 14.00 sati kako bi nakon sastanka dobrodošlice organizirano posjetili znamenitosti Zagreba i upoznali se s kulturom glavnog grada Hrvatske. U 18.00 sati će se u Obrtničkom učilištu održati sastanak na kojem ćemo još jedanput detaljno razmotriti program za ponedjeljak i utorak te podijeliti konkretne zadaće.

U ponedjeljak 08.06. održat će se završna konferencija u Obrtničkoj komori Zagreb gdje će uz sve partnere biti pozvani i gosti iz nadležnih ministarstava, gradske uprave, sindikata, udruga poslodavaca, ravnatelji škola, predstavnici Ceha frizera i kozmetičara Obrtničke komore Zagreb i Območne obrtno podjetniške zbornice Krško, Agencije za mobilnost i programe EU iz Hrvatske i CMEPIUS iz Slovenije, i novinari.

Na konferenciji će biti predstavljene aktivnosti provedene u sklopu projekta BOBS te će se prezentirati “kurikulum izvrsnosti”. Obrtnička komora Zagreb tiskat će materijale za distribuciju svim zainteresiranim dionicima, a cjelokupni materijal bit će dostupan na web stranicama svih partnera.

Poslijepodne je rezervirano za posjet Školi za osobne usluge u Zagrebu te frizerskim salonima kako bi stručnjaci razmijenili iskustva i kako bi se partneri upoznali na licu mjesta s mjerama zaštite zdravlja i higijenskim regulativama u salonima u Zagrebu.

U večernjim satima će se održati revija frizura hrvatskih i slovenskih frizera.

Utorak je rezerviran za posjet Območnoj obrtno-podjetniškoj zbornici Krško, frizerskim salonima i školi za frizere.

Partneri će nakon završne konferencije putem aktivnog dijaloga u svojim zemljama širiti primjer dobre prakse kurikuluma izvrsnosti te promišljati nastavak suradnje uključivanjem u novi projekt novih partnera i novih tema važnih za sektor ljepote.