Poticajne vijesti stižu iz Industrijske strojarske škole Zagreb koja je u sklopu Erasmus+ projekta osigurala učenicima stručnu praksu u Francuskoj. U nastavku pročitajte kratki osvrt na uspješan projekt Industrijske strojarske škole koji je omogućio nekolicini učenika iz usmjerenja CNC operater da steknu praksu u poznatim i uspješnim francuskim tvrtkama.

Industrijska strojarska škola (ISŠ) strukovna je škola iz Zagreba čije se učenje temelji na radu pa se velika pozornost pridaje razvoju učeničkih strukovnih kvalifikacija u okviru teorijske nastave kao i razvoju praktičnih znanja i vještina u sklopu Praktične nastave. Praktična nastava se odvija u odjelima Školske radionice, ali i u obrtima te tvrtkama s kojima ISŠ ima potpisan Ugovor o naukovanju. Kažu da su svjesni činjenice da je razvoj  obrazovanja i osposobljavanja dugoročan i veoma važan proces koji zahtijeva partnersku suradnju svih dionika – osnivača, nadležnih ministarstava, komora, obrta i tvrtki. Također,  svjesni su da je modernizacija strukovnog obrazovanja te podizanje njegove kvalitete u svrhu povećanja zapošljivosti učenika veoma važan segment samog obrazovanja. 
Kako bi učenici ISŠ-a imali dodatnu priliku za stručno usavršavanje, projektni tim sastavljen od nastavnika strojarske skupine nastavnih predmeta, Katarine Knežević, Mate Sabola,  voditeljice Praktične nastave Kristinke Lemaić, na čelu s ravnateljem prof. Nenadom Pavlinićem i koordinatoricom projekta dipl. inž. Meri Ružević, osmislio je projektni prijedlog za Erasmus+ natječaj za 2018. godinu. Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je ISŠ-u projekt COVETCompetitive VET  for learners and teachers“ s ciljem stjecanja iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika i nastavnika. 

Radni tjedan u francuskom Toulouseu učenici su započeli odlaskom u CFAI Midi-Pyrenees, Toulouse. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji koordinatorice projekta COVET „Competitive VET  for learners and teachers“, nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u, Meri Ružević i sjajnim partnerima u Francuskoj, učenicima je mobilnost Erasmus+ projekta bila odlična mogućnost za  poboljšanje stručnih kompetencija. 

Učenici su u CFAI Midi-Pyreneesu bili podijeljeni na četiri radna mjesta pri čemu je svaka grupa imala asistenta iz samog centra koji je demonstrirao zadatke i usmjeravao učenike ISŠ-a u radu, dok je nastavnik mentor Marcel Vannson nadgledao sve grupe. Učenici su na prvom radnom mjestu pripremali stroj za obradu i tako savladavali osnove pripreme proizvodnje zadanog obratka, na drugom radom mjestu pratili su proizvodnju dok su na trećem radnom mjestu puštali CNC stroj u rad. Završni, četvrti dio procesa, razumijevao je kontrolu gotovih proizvoda pomoću različitih uređaja za kontrolu, a učenici su i brusili i polirali dijelove koji su to zahtijevali.

Učenici ISŠ-a, zajedno s učenicima i nastavnicima iz CFAI-a, posjetili su i tvrtku COMAU, Airbus i ESTEVE. Osim same posjete tvrtkama, učenici su u tvrtki ESTEVE nastavili sa svojim radnim aktivnostima, a od velike su im pomoći bili nastavnica  Katarina Knežević, mentor Marcela Vannson i gospodin Zdravko Cerovečki.  Na kraju Erasmus mobilnosti učenicima su domaćini iz  CFAI Midi-Pyreneesa pripremili svečanost u okviru koje su učenici ISŠ-a dobili certifikate o obavljenoj stručnoj praksi pa su i u neformalnoj atmosferi  nastavili razmjenu iskustava s učenicima i mentorima iz CFAI Midi-Pyreneesa u Toulouseu. Učenicima Industrijske strojarske škole ova će praksa ostati u nezaboravnom sjećanju kao i iskustvo koje ih je obogatilo i osnažilo na profesionalnoj i osobnoj razini.  

(Katarina Knežević, Kristinka Lemaić, Meri Ružević i Mate Sabol)