„U 2017. godini smo ostvarili puno rezultata i dobru suradnju, ali još uvijek ima dosta posla na zaštiti i razvoju obrtništva u gradu Zagrebu“

Već uobičajeni tradicionalni sastanak predsjednika udruženja obrtnika i Obrtničke komore Zagreb održan je 28. studenog 2017. godine u uredu gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.
Sastanku su nazočili predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić,  potpredsjednik OKZ i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar, potpredsjednik Obrtničke komore Zagreb Josip Tržec, predsjednica Udruženja trgovaca Zagreb Marija Subota, predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb Zdravko Bubnić, predsjednik Udruženja auto taksi prijevoznika Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja obrtnika Sesvete Miroslav Čihak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica i v.d. tajnik OKZ-a Goran Čanković, dok su od strane Grada Zagreba bili nazočni pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirka Jozić, zamjenik pročelnice Toni Biluš i suradnica pročelnice Svjetlana Maleković.
Na početku sastanka koji je ubrzo morao napustiti gradonačelnik Milan Bandić , Mirza Šabić i Franz Letica uručili su poklone Obrtničke komore Zagreb i Udruženja ugostitelja Zagreb, gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelnici Mirki Jozić.
Sastanak je započela pročelnica Mirka Jozić konstatacijom kako smo u 2017. godini ostvarili puno rezultata, i dobru suradnju, ali da još uvijek ima dosta posla na zaštiti i razvoju obrtništva. Pohvalila je svoju djelatnicu Svjetlanu Maleković koja je zajedno s djelatnicima ovog ureda dala veliki doprinos u realizaciji obrtničkih poticaja i bespovratnih sredstava.
Također je kazala kako je pripremljen novi Program poticaja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u gradu Zagrebu 2018-2022. godine te da će čim bude objavljen nacrt prijedloga, isti biti dostavljen na primjedbe Obrtničkoj komori Zagreb.
Predsjednik OKZ-a Mirza Šabić kazao je kako obrtnici ocjenjuju suradnju s Gradom Zagrebom više nego dobrom, a naročito otkada je ured za gospodarstvo preuzela gđa. Mirka Jozić. Zagrebački obrtnički sajam, Zagreb Crafts, potpore obrtnicima koje su porasle 3-4 puta, sve su to zavidni rezultati na zaštiti i razvoju obrtništva.
Pročelnica Jozić je kazala kako smatra da bi sufinanciranje poticaja od strane obrtnika trebalo podići s 10% na više kako bi poticaji dobili na ozbiljnosti te kako bi što veći krug obrtnika mogao koristiti iste.
Također je predložila da se sustavom selektivnog bodovanja pristupi dodjeli poticaja na način da se više bodova (čak i do 100%) daje za nabavu osnovnih sredstava, strojeva i slično,  dok bi se nešto manje bodova davalo za opremanje prostora  (npr. televizori, smartphone, ipad i sl.)
Predsjednica Udruženja trgovaca Zagreb Marija Subota ukazala je pročelnici Jozić na prijedloge novih mjera koje je uputilo ovo udruženje,  a podržala Obrtnička komora Zagreb, a radi se o poticajima za povećanje konkurentnosti neproizvodnih obrtičkih djelatnosti, prije svega malih obrtničkih trgovina.
Pročelnica Jozić se načelno složila s njenim prijedlogom, ali smatra da bi ovi poticaji trebali biti u nešto manjem opsegu (50-70% od poticaja) , odnosno da bi na neki način trebalo ograničiti veličinu trgovačkog obrta. Gđa Subota opravdala je potrebu za poticajima i činjenicom drastičnog opadanja broja trgovačkih obrta kojih je do unazad nekoliko godina bilo i više od 4000 dok ih je danas oko 1600. Kazala je kako bi se ovi poticaji odnosili na male obrtničke trgovine za nabavu opreme i uređenje trgovina.
Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba i potpredsjednik OKZ Antun Trojnar pohvalio je veliko povećanje poticaja za obrtništvo koje je nekad dobivalo oko 400 obrta, dok ih danas dobiva više do 1500.
Također je kazao kako upravo danas počinje Obrtnički Adventski sajam na Trgu bana J. Jelačića, ove godine u suradnji s Udruženjem ugostitelja Zagreb.
Pročelnica Jozić je kazala kako ovaj sajam zaslužuje još veću medijsku pozornost i da bi ga trebalo još više estetski dotjerati, a o čemu će biti govora iduće godine u proljeće, kada bi već trebalo raditi na tome.
Predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb, Zdravko Bubnić ukazao je na potrebe formiranja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, budući da se ova vrsta otpada ne može odlagati nigdje drugdje, pa rastu ilegalna odlagališta. Prijedlozi lokacija su već upućeni gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada, a također i na informaciju ovom uredu. Također je spomenuo i prijedlog za dodjelu zemljišta za potrebe čuvanog parkinga za špediciju.
Pročelnica Jozić se pozitivno izrazila o oba prijedloga i kazala kako će se njen ured založiti da se ova pitanja riješe. Kazala je kako bi čuvani parking za špediciju mogao biti uz novu poduzetničku zonu na zaobilaznici, što bi bilo poželjno. Također smatra da grad ima lokaciju za potrebe reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.
Dogovorena je uska suradnja na svim zajedničkim projektima tijekom 2018. godine, a posebno na realizaciji 3. Zagrebačkog obrtničkog sajma.
Na završetku sastanka predsjednik OKZ-a Mirza Šabić pozvao je pročelnicu Mirku Jozić na svečanu Skupštinu Obrtničke komore Zagreb.