Druga grupa polaznika tečaja higijenskog minimuma

U prostorijama Udruženja obrtnika Jastrebarsko započela su predavanja drugoj grupi polaznika za polaganje ispita higijenskog minimuma za sve frizere, kozmetičare, pedikere te salone za njegu i održavanje tijela, kao i njihove zaposlenike.
Predavanje traje dva dana. Polaznike je u uvodnom dijelu pozdravio i zaželio uspjeh u radu predsjednik Udruženja Stipe Bučar.

Podsjetimo!
Stupanjem na snagu zakonske obveza polaganja tečaja higijenskog minimuma za sve frizere, kozmetičare, pedikere te salone za njegu i održavanje tijela, Udruženje obrtnika i Ceh frizera i kozmetičara u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije organiziraju predavanja za polaganje ispita higijenskog minimuma.
Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17) i Pravilnik o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/18 od 21.12.2018.) propisuje slijedeće:
Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprječavanju zaraznih bolesti prije početka rada.
U djelatnosti pružanja usluga njege i uljepšavanja lica i tijela uključeni su:

  • Frizerski saloni
  • Saloni za pedikuru
  • Kozmetički saloni
  • Saloni za masažu tijela

U djelatnosti unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice uključeno je:

  • Tetoviranje
  •  Piercing
  • Iscrtavanje obrva
  • Trajna i polutrajna šminka

Navedena znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju steći prije stupanja na radno mjesto, odnosno potrebno ih je obnavljati svakih pet godina.
Predavanjima i polaganju ispita dužni su pristupiti vlasnici i njihovi zaposlenici.
Upisi za treću grupu su u tijeku.