Izdano prvo specijalno izdanje Obrtničkog lista u povodu 85. Zlatne igle

Korijeni obrtničke modne priredbe „Zlatna igla Zagreba“ potiču još iz 1931. godine kada je Zagreb, zahvaljujući tadašnjim cehovskim udrugama postao jedan od europskih modnih centara.

Godine 1933. modna revija održana je u okviru zanatske izložbe proljetnog sajma Zagrebačkog zbora. U kasnijim godinama modne revije održavale su se u okviru Tjedna mode u hotelima Esplanade i Intercontinental u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Danas je „Zlatna igla Zagreba“ jedinstvena promocija modnog obrta u Hrvatskoj, gdje sudjeluju ne samo obrtnici sekcije krojača Udruženja obrtnika grada Zagreba, nego i obrtnici iz drugih gradova kao gosti Zlatne igle.

Od organizacije prve Zlatne igle 1935. godine do danas štošta se promijenilo – uslijed globalizacije modni trendovi brže cirkuliraju i smjenjuju se, mladi dizajneri lakše pronalaze plodno tlo za svoj izričaj, a modna zbivanja pojavljuju se i odlaze u povijest. Ipak, to se nije dogodilo sa Zlatnom iglom koja je na kulturnoj karti Zagreba i šire od početaka imala ulogu svojevrsne platforme s ciljem promocije hrvatskog modnog identiteta.

Novinski mediji uvijek su rado izvještavali o Zlatnoj igli čemu možemo zahvaliti pravu malu arhivu članaka o ovoj modnoj priredbi. Ususret jubilarnoj 85. Zlatnoj igli koja će se po prvi put održati uz pratnju Zagrebačke filharmonije, donosimo pregled zanimljivosti od njenog prvog održavanja 1935. godine.

Tim povodom izdano je specijalno izdanje Obrtničkog lista kojeg možete pregledati i pročitati u linku OBRTNIČKI LIST- specijalno izdanje.