Makeover karijere- uključeno 88 nezaposlenih žena

Žene su danas jedna od najranjivijih skupina na tržištu rada, suočavaju se s  brojnim problemima kao što su socijalne i financijske prepreke te nedostatak radnog iskustva, neadekvatno obrazovanje i vještine. To sve dovodi do otežanog pristupa tržištu rada, niske razine zaposlenja, a često i dugotrajne nezaposlenosti. Stoga je projekt "Makeover karijere- podrška zapošljavanju u sektoru njege tijela" razvijen od strane Obrtničkog učilišta a kojem su partneri bili SELECTIO d.o.o., ODRAZ- održivi razvoj zajednice, Razvojna agencija Zagreb- TPZ d.o.o.(ZICER)  i Obrtnička komora Zagreb usmjeren upravo ovaj ciljnoj skupini- nezaposlenim ženama na području Grada Zagreba. Projekt se također temelji na Aktu o malom gospodarstvu (SBA aktu) i Ženskoj povelji (A Women's Charter) te Strategiji Europa 2020. čiji su ciljevi postizanje pametnog, održivog i uključivog rasta, što podrazumijeva široko i učinkovito ubrzavanje poticanja ekonomskog potencijala žena. Cijeli projekt ima za cilj osnaživanje žena, stoga je Europska unija sufinancirala ovaj hvale vrijedan projekt iz Europskog socijalnog fonda.

U sklopu projekta „Makeover karijere-podrška zapošljavanju u sektoru njege tijela" nezaposlene žene su se mogle prijaviti na osposobljavanja koja su se provodila u tri ciklusa. Osposobljavanje se održavalo za poslove vizažista, masera i manikure.

U prvom ciklusu provodilo se osposobljavanje za posao vizažista u kojemu su se uključile 37 nezaposlenih žena. Obrtničko učilište je osiguralo svu potrebnu opremu za provođenje programa kroz ESF, polaznicima je bila pružena prilika da sudjeluju u komunikacijskim radionicama, motivacijskim radionicama i u klubu za zapošljavanje kroz cijeli proces. Nakon završenog obrazovanja i aktivnosti, karijerni savjetnik je pružio  tromjesečno mentorstvo polaznicima. U program osposobljavanja za posao masera uključilo se 13 žena i sve su uspješno završile, nekoliko njih se uključilo i u Start up akademiju koju je provodio partner na projektu ZICER. Dok se u trećem programu osposobljavanja za posao manikure upisalo 16 žena, polaznicama je osigurano tromjesečno mentorstvo za program podrške u traženju posla.

Razgovarali smo s jednom polaznicom osposobljavanja za posao manikera s gđom. Martinom Franceković Markežić koja je kao nezaposlena magistrica ekonomije sasvim slučajno čula za ovaj projekt Makeover karijere  u Obrtničkom učilištu. Kako nije radila a željela je to vrijeme nezaposlenosti učiniti korisnim raspitala se o uvjetima te uvidjela da se uvjete ispunjava i krenula je u tom smjeru. Krenula je na predavanja koja su bila vrlo interaktivna. „Puno toga sam naučila iako sam mislila da to već sve znam kao magistar ekonomije ali s predavanjima saznavali smo stvari ne samo stručne nego i o mogućnostima koje možemo sami učiniti za sebe.“ - kaže Martina. Od strane Obrtničkog učilišta sve je bilo osigurano tako da polaznici nisu trebali ništa dodatno financijski osigurati samo pronaći vrijeme za predavanja i imati volju za smjer koji su odabrali. Da bi se što bolje pripremila za projekt u Plavom uredu odslušala je i Start up akademiju o mogućnostima koji joj obrt može pružiti. Nakon programa osposobljavanja Martina je shvatila da želi otvoriti svoj obrt te tako objediniti svoje dvije ljubavi a to je marketing te njegu noktiju. Sada ju je u njezinom naumu malo spriječila ova situaciju s pandemijom virusa ali spremna je za svoj novi preokret u karijeri.

Njezina poruka glasi: „Nikad nije kasno baviti se s nečim što čovjek stvarno voli. U ovom poslu uspjela sam implementirati marketing i ljubav za nokte u svoj poziv. Ja ne želim raditi samo da radim, želim raditi ono što volim i uspjela sam u tome“.