Na Sljemenu obilježen 52. Dan obrtnika

Udruženje obrtnika grada Zagreba u nedjelju 11. lipnja 2017. godine, obilježilo je na Sljemenu ispred Planinarskog skloništa Mala Hunjka tradicionalni 52. Dan obrtnika.
Službeni program počeo je nešto iza 12.00 sati nastupom HOKUD Sloboda, a u ime organizatora i domaćina nazočne je pozdravio Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

U svom govoru  istaknuo je da je Udruženje značajan čimbenik u Zagrebu i Hrvatskoj u zaštiti interesa, u rješavanju problema i pokretanju aktivnosti u stvaranju što boljih uvjeta poslovanja i rada obrtnika. Tradicijski, deficitarni i proizvodni obrti od posebnog su značaja za građane, te Grad Zagreb već nekoliko godina u proračunu osigurava značajna financijska sredstva za opstanak i njihov razvoj, kroz bespovratne poticaje i to kako za  uređenje poslovnih prostora, tako i za opremu te posebno potiče poduzetništvo žena i osoba s invaliditetom. Za mlade naraštaje koji se obrazuju za deficitarna i tradicijska obrtnička zanimanja, Grad također izdvaja značajna sredstva za njihovo stipendiranje.
Ministarstvo gospodarstva,  poduzetništva i obrta također daje značajan doprinos obrtništvu kroz javni poziv - program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“, a sredstva pokrivaju 80% troškova ( majstorskog ispita, pomoćničkog ispita, ispita o stručnoj osposobljenosti ).
“Siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti dobru suradnju s Gradom, cjelokupnim komorskim sustavom i nadležnim ministarstvom na dobrobit obrtništva. Samo zajedništvo svih obrtnika može nam donijeti svima bolju budućnost”, poručio je predsjednik Trojnar.

Mirza Šabić, potpredsjednik HOK-e i predsjednik OKZ čestitao je obrtnicima njihov Dan i zaželio im da ga provedu u ugodnom druženju.

Gradonačelnik Grada Zagreba, gosp. Milan Bandić, kratko se obrtnicima pridružio na proslavi. „Da nema zagrebačkih obrtnika ne bi bilo ni Zagreba“ istaknuo je gradonačelnik Bandić te zahvalio obrtnicima na suradnji i na svemu što čine za Zagreb i Zagrepčane. „I da ne obavljam dužnost Gradonačelnik sigurno bi bio obrtnik „ simpatično je dodao  Gradonačelnik.

Dan obrtnika je prigoda da Udruženje obrtnika grada Zagreba zahvali svim obrtnicima koji svojim osobnim angažiranjem doprinose radu Udruženja, komorskog sustava i obrtništva u cjelini.
.„STATUA“ je najviše priznanje koje Udruženje dodjeljuje obrtnicima koji  daju  izniman doprinos u razvoju komorskog sustava, postignute poslovne rezultate i promidžbu obrtništva. Ove godine Statuu je dobila  gospođa LAJLA KRUŽIĆ

VELIKA ZLATNA PLAKETA s pisanim priznanjem dodjeljuje se za značajne uspjehe u obrtništvu te unapređenje obrtničkih asocijacija i strukovnog organiziranja. Ove godine Veliku zlatnu plaketu dobio je gospodin RUDOLF PUNTARIĆ.

ZLATNA PLAKETA S PISANIM PRIZNANJEM dodjeljuje se obrtnicima za dugogodišnji rad, poslovne uspjehe i doprinos razvoju obrtništva. Ove godine dobitnici su:
1. BISERKA CVIJETINOVIĆ, vl. obrta za zastupanje Cvijetinović
2. posthumno ROBERT TOPFER, vl. obrta Frigo puba

 SREBRNA PLAKETA S PISANIM PRIZNANJEM  dodjeljuje se za doprinos u razvoju i promidžbi obrtništva te unaprjeđenje struke, ove godine dobitnici su:
1. IVAN MARKOVIĆ, vl. obrta Limprodukt
2.  MARINA PERKOVIĆ, vl. obrta za knjigovodstvo Marina Gold
3. VALERIJA ŠTOKIĆ, vl. kozmetičkog salona Valeno 

BRONČANU PLAKETU S PISANIM PRIZNANJEM  Udruženje dodjeljuje za osobni doprinos u radu Udruženja i poslovne uspjehe. Dobitnici brončane plakete su:
 1. MARKO CESAR, vl. obrta MC elekroinstalacije
 2. DINA FILIPOVIĆ GRGURIĆ, vl. obrta Di-dext privatni detektiv
 3. KSENIJA LOVINČIĆ, vl. kozmetičkog salona Ksenija                                                            

Udruženje obrtnika grada Zagreba dodjeljuje posebna priznanja za očuvanje obiteljske tradicije i promicanje ugleda obrtništva.

PLATINASTI OBRT  je priznanje koje se dodjeljuje za  očuvanje obiteljske tradicije obrta više od 60 godina i promicanje ugleda obrtništva.
1. CVJEĆARNICA DOMINIK, vl. Davor Jović
2. ZLATARSKO TRGOVAČKI OBRT KOLVESHI, vl Luigji Kolveshi
3. NICKY PROIZVODNI I TRGOVAČKI OBRT, vl. Željko Šulevski

ZLATNI OBRT je priznanje koje se dodjeljuje za  očuvanje obiteljske tradicije obrta više od 50 godina i promicanje ugleda obrtništva. Ovogodišnji dobitnik priznanja je Branko Šlogar, vlasnik obrta Instalacije Šlogar. 

SREBRNI OBRT  je priznanje za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 35 godina. Dobitnici su: 
1. AUTO SERVIS VUGRIN ,  vl. Ivan Vugrin
2. EMI ELEKTROINSTALACIJE, vl. Ivan Mladić
3. POSTOLARSKI OBRT SEMENČIĆ, vl.Darijo Semenčić
4. CIEPELE MARKO, vl. Suzana Bartolović
5. POSTOLARSKA RADIONICA ZVONIMIR, vl. Nataša Trinajstić

PRIZNANJE OBRTNIČKO dodjeljuje se obrtnicima kao javno priznanje za posebne zasluge i uspjehe na unapređenju obrtništva. Dobitnica je RAFAELA  PETRINIĆ, vl. cvjećarnice Poppy

ZAHVALNICE Hrvatskog Sabora kulture uručene su članicama i članovima HOKUD-a Sloboda za  godine predanog rada u Društvu.

Iskrene čestitke svim dobitnicima priznanja!

Druženje zagrebačkih obrtnika zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske nastavljeno je do kasno poslijepodne.
Koristimo prigodu zahvaliti svima koji su svojim angažmanom doprinijeli organizaciji ovog jedinstvenog i značajnog dana za zagrebačke obrtnike. 
Posebna zahvala Sekciji cvjećara, jer i ove godine, uređenje pozornice djelo je njihovih vrijednih ruku i maštovitosti.

GALERIJA SLIKA S 52. DANA OBRTNIKA