Postignut dogovor o budućoj suradnji na sastanku sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem

10. listopada 2017. godine održan je već tradicionalni jesenski sastanak o aktualnim temama i suradnji u 2018. godini između predstavnika OKZ-a i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.
Sastanku su nazočili predsjednik OKZ dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednici OKZ Antun Trojnar, Jasenka Jančić, Ivan Leščić i Josip Tržec, predsjednik UO Samobor Marijan Karlović, predsjednica UO SV. I. Zelina Gordana Munjaković, predsjednik UO Jastrebarsko Stipe Bučar, predsjednik UO Velika Gorica Vlado Mikulčić, predsjednik UO Dugo Selo Marko Cesar, dok su od strane Zagrebačke županije sastanku nazočili župan Stjepan Kožić, zamjenik župana Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić i Gordana Županec, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo.

Na početku sastanka predsjednik OKZ Mirza Šabić zahvalio se županu Stjepanu Kožiću na prijemu, pozdravio ga u ime OKZ-a te mu čestitao na ponovnom izboru za župana Zagrebačke županije.
Na dnevnom redu su bile aktualna problematika obrtništva kao i važna događanja vezana uz obrtništvo u 2018. godini.
Postignut je dogovor o održavanju 3. Obrtničkog foruma – obrtništvo Zagrebačke županije te će se forum održati u drugoj polovici veljače 2018. godine u gradu Jastrebarskom uz financijsku potporu Županije. 
Predsjednik OKZ-a  upoznao jenazočne s izradom Strategije OKZ-a 2018-2020. godine  te predložio da Županija odredi osobu za sudjelovanje u izradi kako bi ona bila što sadržajnija i kvalitetnija.
Župan Kožić se pozitivno izrazio o izradi Strategije te smatra da je dobro da komora koja okuplja 17.500 obrtnika i pokriva najjači gospodarski prostor u državi ima takav stručni dokument, koji će obrtnicima dati smjernice daljnjeg rada i razvoja. Kao osoba za kontakt bit će Damir Fašaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo,  koji će se uključiti s cijelim uredom. 
Kožić je također kazao kako bi jedna od bitnih smjernica Strategije trebala biti edukacija obrtnika o povlačenju  sredstava iz fondova  EU te pružanje stručne pomoći u tom smislu. Također je kazao kako je u tijeku natječaj Zagrebačke  županije koja i ove godine dodijeljuje  stipendije za deficitarna zanimanja.
Zamjenik župana Hrvoje Frankić je kazao kako Županija aktivno radi na stvaranju novih poduzetnika povezujući Tehnopolis u Samoboru sa srednjim strukovnim školama / npr. projekt izrade 3D printera/, u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Cilj ovog projekta je ulazak učenika u sustav inkubacije nakon što izađu iz edukacijskog procesa, gdje će dobiti prostor kao i podršku  s konačnim ciljem stvaranja novih poduzetnika.
Među trenutno najvećim problemima predsjednik OKZ-a  istaknuo je problem obrazovanja za obrtnička zanimanja. Premalo učenika  se upisuje u obrtničke škole, a što je i djelomično krivnja roditelja koji ih usmjeravaju na druga zanimanja i odlazak na fakultete. Potrebno je naći modus kako da roditelji shvate važnost obrtništva i obrtničkih zanimanja. Podsjetio je da sa Županijom izdajemo brošure za upis u srednje strukovne škole.
Predsjednik UO Jastrebarsko  Stipe Bučar se zahvalio na izboru grada Jastrebarsko u kojem će se održati  3. Obrtnički forum . Također je konstatirao kako se sve manje mladih odlučuje za izbor obrtničkih zanimanja. „Strategija OKZ-a  bi trebala dati smjernice za obrazovanje koje nema alternative, jer bez njega nema konkurentnosti obrtništva. U tom smislu, potrebno je napraviti zajedničku kampanju  počevši od udruženja, gradova, županije, pa do državnih institucija. U Njemačkoj imaju kampanju „ponosan roditelj“ kojom se potiče pozitivan rejting obrtničkih zanimanja“, kazao je Bučar.
Također je rekao da bi nadležna ministarstva i HABOR trebali prilagoditi kriterije za realizaciju kredita obrtnicima, u smislu lakše, brže i povoljnije realizacije kredita.
Predsjednik UO Samobor Marijan Karlović je kazao kako oni već aktivno rade na realizaciji EU projekata. U posljednjih 6 mjeseci realizirana su dva projekta za obrtnike, jedan za ugostiteljstvo i jedan za strojnu obradu metala. Podržao je projekt  Tehnopolis u Samoboru te istaknuo da je UO Samobor imalo sličan projekt  koji nije realiziran te ga udruženje nadopunjuje. Cilj je zajednički povezati strukovno obrazovanje i tržište rada, kao i turističku promociju obrtništva, kao i stvaranje gastro centra za edukaciju i poboljšavanje ugostiteljstva i tradicijskih obrta.
Predsjednik UO Velika Gorica Vlado Mikulčić je kazao kako većina udruženja ima slične problleme te se zahvalio na potpori Županije kao i Ureda za gospodarstvo u realizaciji Gastro Turopolja. Također je kazao kako je u Međunarodnoj zračnoj luci zaposlen veliki broj kuhara i konobara te drugih zanimanja. Problem koji se pojavio u obrazovanju je što se strukovna škola okreće prema ugostiteljskim zanimanjima te postoji bojazan od zanemarivanja ostalih obrtničkih zanimanja. Mikulčić je predložio održavanje jednog sajma za više gradova županije, npr. za istočni, odnosno zapadni dio županije, budući da su postojeći sajmovi izgubili interes posjetitelja i izlagača. Iskoristio je  priliku te je pozvao sve nazočne o u nedjelju 15.10. na Gastro Turopolja u Veliku Goricu.
Predsjednik OKZ-a je kazao kako su nedavno održani sastanci s gradonačelnicima grada Vrbovca i grada Dugog Sela na kojima je također potaknuta ideja da se više sajmova spoji u jedan koji bi bio zanimljiv posjetiteljima i izlagačima, tako da se svake godine održava u drugom gradu županije.
Također upoznao je Župana kako će se iduće godine u travnju održati 3. Zagrebački obrtnički sajam te izrazio nadu da će županija biti suorganizator i sufinancirati ovu manifestaciju i iduće godine.
Također je upoznao župana Kožića s projektom koji kreće ovog tjedna „Obrtnička shopping zona Zagreb“ te poklon bonovima koji u petak izlaze u tiskovini 24sata. Predložio je županu Kožiću da se ovaj projekt provede i u gradovima županije.
Predsjednik UO Vrbovec Ivan Leščić je kazao kako je potrebno odvojiti više sredstava Županije  za financiranje rada udruženja obrtnika u svrhu realizacije programa cjeloživotnog obrazovanja i drugih edukacija.
Predsjednica UO Zaprešić Jasenka Jančić zahvalila je županu Kožiću na financijskoj podršci u realizaciji sajma u Zaprešiću te kazala kako iza svakog sajma mora stajati grad i županija, bez koje je realizacija nemoguća. Besplatno izlaganje iznimno pomaže i motivira poduzetnike na dolazak na sajam. Također je upozorila na ponovnu pojavu nelikvidnosti i potrebnu za brzom realizacijom potpora i kredita.
Na kraju posjeta predsjednik OKZ-a je uručio prigodni poklon županu Kožiću, kao znak pažnje na dosadašnjoj suradnji.