Predstavnici OKZ-a u radnom posjetu gradonačelniku Svete Nedelje Dariu Zurovcu

Zurovec: "ključni cilj je rasterećenje i stimulacija poduzetništva"

U srijedu 12. prosinca 2018. godine predstavnici Obrtničke komore Zagreb bili su u službenom posjetu gradonačelniku Grada Svete Nedelje Dariu Zurovcu. 
Predvođeni predsjednikom OKZ-a dr.sc. Mirzom Šabićem posjetu su nazočili i potpredsjednici OKZ-a Spomenka Krebsz, Marko Cesar, član upravnog odbora OKZ-a Josip Tržec, te predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Marijan Karlović i v.d. tajnik OKZ Goran Čanković.
Riječi pozdrava gradonačelniku Zurovcu uputio je predsjednik Šabić rekavši da u posljednjih godinu dana Obrtnička komora Zagreb bilježi značajno povećanje broja svog članstva, tako da se približila brojci od 20.000 članova, što je izniman podatak budući da je zbog prošle krize i recesije broj obrtnika kontinuirano opadao da bi se zaustavio na oko 17.500, te je taj broj lagano počeo rasti tijekom 2017. godine, da bi pravi bum doživio u 2018. godini.
Razlozi tome su višestruki, kazao je Šabić, s jedne strane državni poticaji za samozapošljavanje, a s druge niz projekata koje je pokrenula Obrtnička komora Zagreb s ciljem rasterećenja i pomoći obrtnicima u njihovom poslovanju. Artifex zajednička nabava projekt je koji se kontinuirano vodi od 2015. godine te nudi obrtnicima pogodnosti nabave energenata, roba i usluga kod više od stotinu dobavljača, projekt INA CARD kojim je svim članovima OKZ-a koji uredno podmiruju komorski doprinos omogućena jeftinija nabava goriva od 15 do 30 lipa po litri. „Tu je i Zagreb Crafts kojim pomažemo tradicijskim i deficitarnim obrtima da kroz web interakcijsku platformu prodaju svoje proizvode. Tu su također i dodatni poticaji grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji su nesumnjivo doprinijeli povećanju broja obrta na području OKZ-a, te očuvanju tradicijskih i deficitarnih obrta, „ rekao je Šabić. 

„Rasterećenje poduzetništva ključni je cilj i fokus aktivnosti kojima se bavi Grad Sveta Nedelja“, kazao je gradonačelnik Dario Zurovec. Na taj način, smanjivanjem prireza i njegovim potpunim ukidanjem, kao i poreza na potrošnju, znatno bi se stimulirao dolazak poduzetnika na područje grada, kao i potaknulo doseljavanje stanovništva. Time bi riješili pitanje jačanja poduzetništva kao i radne snage na području grada. Eventualni manjak sredstava u proračunu (proračun za 2018. godinu iznosi 163 mil. kn) rješava se povlačenjem sredstava za konkretne infrastrukturne projekte iz EU fondova. Na području grada djeluje oko 600 obrta, te je u gospodarskom smislu grad Sveta Nedelja najjači na području Zagrebačke županije.
U vezi ciljanog obrazovanja za potrebe poduzetništva, Zurovec je kazao kako je grad poslao anketni upitnik tvrtkama i obrtima s ciljem utvrđivanje kakve profile kadrova trebaju poduzetnici. „Želja nam je da se u škole upisuju stvarno potrebni kadrovi koji će sutra naći svoje mjesto u gospodarstvu, s posebnim naglaskom na potrebe obrtništva i zadržavanjem tradicijskih i deficitarnih obrta“, kazao je Zurovec. Grad Sv. Nedelja daje stipendije od 600,00 kn po učeniku i 900,00 kn po studentu.

Predsjednik UO Samobor Marijan Karlović je kazao kako stari tradicijski i deficitarni obrti zapošljavaju čitave obitelji i brojne radnike, te je njihovo poticanje od posebnog interesa za lokalne sredine. Upoznao je gradonačelnika Zurovca s inicijativom Udruženja obrtnika Samobor koje na svaku stipendiju za obrtnička zanimanja koju odobri Grad Samobor, a tako i Sveta Nedjelja, daje još po 500,00 kn. Također kazao je i za inicijativu udruženja da se i za djecu obrtnika u vrtićima predviđa financijski dodatak od 200,00 kn. „Potrebno je uložiti maksimalne napore na zaustavljanju odlaska mladih iz naših sredina, što treba biti primaran cilj naših gradova“, kazao je Karlović.
Na kraju posjeta, predsjednik Šabić pozvao je gradonačelnika Zurovca na usku suradnju na navedenim pitanjima, te kazao kako će to zasigurno biti neke od tema na predstojećem Obrtničkom forumu – obrtništvo Zagrebačke županije koji će se 20. veljače 2019. godine održati u Gradu Ivanić Gradu, te je uručio prigodne poklone OKZ-a.