Predstavnici OKZ-a u službenom posjetu predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu

Postignut visok stupanj suglasnosti o problematici obrtništva

Ponedjeljak 06. svibnja 2019. godine izaslanstvo Obrtničke komore Zagreb posjetilo je novog Predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba dr. Dragu Prgometa. Ispred Obrtničke komore Zagreb sastanku su nazočili Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, Potpredsjednici Spomenka Krebsz i Antun Trojnar, te v.d. tajnik Goran Čanković.

Predsjednik Šabić zahvalio je na brzom prijemu, dok je Predsjednik Gradske skupštine Prgomet kazao kako je ovo prvo službeno izaslanstvo koje prima u svom mandatu. Šabić je u svom uvodnom govoru kazao kako je Obrtnička komora Zagreb i do sada sa svim predsjednicima Gradske skupštine imala dobru suradnju, te je uvjeren da će se ona dodatno pojačati i nastaviti novim projektima u zajedničkom interesu grada i obrtnika.

Prgomet: Pružit ćemo podršku obrtnicima u poslovnim prostorima Republike Hrvatske
Kao jedna od najaktualnijih tema koju je otvorio predsjednik Šabić bili su poslovni prostori u kojima se nalaze naši obrtnici, a koji su u vlasništvu Republike Hrvatske. Problem je nastao stupanjem na snagu Izmjena i dopuna Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u prosincu 2018. godine. Dok je ovim Zakonom utvrđeno da jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb utvrđuju zakupninu prema djelatnostima, utvrđeno je da će Republika Hrvatska zakupninu utvrđivati prema zonama.
Tako su novi ugovori o zakupu za poslovne prostore koja je imovina prešla u vlasništvo Republike Hrvatske višestruko veće zakupnine od gradskih zakupnina. Na primjer, postolar u Jurišićevoj koji je imao zakupninu 900,00 kn, sada plaća 8.000,00 kn zakupnine, ili frizersko kozmetički salon u Petrićevoj 130% veću zakupninu od dosadašnje. Ovakva situacija dovodi u pitanje daljnji rad obrta, nastavak obiteljskih tradicija, kao i novo investiranje u poslovanje, kazao je Šabić.
Predsjednik Gradske skupštine Prgomet, kazao je kako će se založiti da se ovo pitanje riješi u interesu obrtnika, te da će obaviti razgovore s nadležnima na državnoj razini. 
Potpredsjednik Antun Trojnar istaknuo je problem potrebe formiranja reciklažnih dvorišta za odlaganje građevinskog otpada. Država je ponudila lokacije, mi smo dali obrtničke prijedloge, no na žalost do sada je sve ostalo na planovima, kazao je Trojnar. Predsjednik Gradske skupštine Prgomet je kazao kako će ispitati dokle se došlo s navedenom problematikom, te podržao formiranje navedenih odlagališta.
Potpredsjednica Spomenka Krebsz istaknula je problem rada na crno i neregistriranog obavljanja djelatnosti. Inspekcije dolaze na vrata obrtnicima koji imaju uredno registriran obrt, a ne obilaze kuće, stanove i garaže u kojima cvate neregistrirana djelatnost, kazala je Krebsz. Također je spomenula značajan doprinos našeg Obrtničkog učilišta koje znatno pomaže u stjecanju odgovarajućih kvalifikacija i pomaže u prekvalifikacijama za obrtnička zanimanja.

Predsjednik Šabić upoznao je Predsjednika Prgometa s projektima OKZ-a, Zagrebačkim obrtničkim sajmom, otvaranjem Crafts shopa te je zamolio Predsjednika Prgometa  da se u sljedećih dva do tri mjeseca ponovo održi sastanak, ovog puta sa predsjednicima udruženja obrtnika s područja grada Zagreba.
Na pitanje Predsjednika Prgometa da li ima posla za obrtnike, Potpredsjednik Trojnar  je kazao kao u njegovoj, građevinskoj struci, posla ima međutim problem je nedostatka radne snage. To je problem s kojim bi se trebale pozabaviti sve instance regionalne i državne vlasti, kazao je Trojnar.
Na kraju susreta Predsjednik Šabić je Predsjedniku Prgometu uručio prigodni poklon Obrtničke komore Zagreb, te ga pozvao da nas posjeti prilikom skorog otvaranja Crafts shopa, obrtničkog dućana.