Razmjena iskustava ključ je uspjeha!

U srijedu, 6. rujna, u Gradskoj vijećnici Grada Samobora održao se sastanak gradskih čelnika, Udruženja obrtnika Samobor i gostiju iz Slovenije; načelnika i tajnika Občine Veržej i voditelja Rokodelskog centra DUO.

U ime Grada, goste su pozdravili Sanja Horvat Iveković, Krunoslav Znika i Miran Šoić, te Marijan Karlović i Nikica Matan u ime Udruženja obrtnika. Na samom početku, načelnik Občine Veržej, Slavko Petovar, ukratko je iznio osnovne informacije o projektima koji se u njegovoj Občini provode, a koji za cilj imaju poboljšati turističku ponudu revitalizacijom tradicionalnih obrtnih zanimanja, a bazirani su na novcima dobivenim iz EU fondova. Voditelj Rokodelskog centra DUO, Ivan Kuhar, osvrnuo se na projekt Akademija Rokodelstva, koji je izravno rješavao lokalne probleme, ali i nastavio živjeti nakon same izvedbe. Objasnili su kako je primarno identificirati problem i rješenje, educirati mlade ljude i naposljetku osposobiti ih da samostalno mogu doprinositi razvoju lokalne zajednice. Predstavnici udruženja obrtnika također su iskoristili priliku da zahvale Gradu na potpori pri provedbi projekta Gastro Kluba. Naposljetku svi su se jednoglasno složili kako se i Samobor suočava sa izazovima u očuvanju starih zanimanja, poput izrade kristala.

Grad je izrazio želju za nastavkom suradnje i učenjem od susjeda, a oni su iskazali dobru volju da pomognu i prenesu svoja znanja i iskustva.