Kolumna by Mravac Plavac 1

Ovog tjedna postalo je službeno – na koronavirus više ne idemo čekićem kao što je to bio slučaj proljetos kad smo državu karantenizirali i pomno dezinficirali, nego s njim odsad, puno romantičnije i nešto blažih mjera, plešemo

Drugim riječima, u onoj mjeri u kojoj nam virus bude dozvoljavao, ponovno ćemo aktualizirati političke izbore i turističku sezonu, crnu kroniku i estradne novosti; plesat ćemo s virusom iako je ples u noćnim klubovima  jedan od faktora zaslužnih za nove zaraze.

Figurativno govoreći, ples ne označava umjetnost, nego jedan prilično intenzivan proces, ciklus, bez obzira je li riječ o čovjeku, društvu ili instituciji. Jedan takav period Obrtnička komora Zagreb obilježila je primanjem Nagrade Grada Zagreba, dodijeljenoj u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma potkraj svibnja. Uz još 16-ero pojedinaca, udruga i udruženja, Komora je nagrađena za djelovanje i poseban doprinos identitetu Grada Zagreba, čime su posredno nagrađeni obrtnici – oni koji sačinjavaju Komoru, predstavljaju njezin puls.

Pa iako je u tom pogledu, odnosa institucije i ljudi, uvijek riječ o složenoj mreži odnosa i očekivanja, za vrijeme koronakrize i neposredno nakon zagrebačkog potresa stvari su se intenzivirale. Govoreći o tom periodu, nepravedno bi bilo zaobići doprinos Obrtničke komore Zagreb, njenu humanitarnu i informativnu ulogu – ostvarenu donacijama Čučerju, umreženošću, kao i pomoći obrtnicima u svakom trenutku. Nagrada Grada Zagreba, među ostalim, nagrada je i za navedeno.

U tom svjetlu, iako je ples u zadnje vrijeme poprimio konotacije neke sumnjive aktivnosti, on u osnovi demonstrira ono što kao društvo i institucija nastojimo demonstrirati svaki dan – autentičan ljudski kontakt.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                             Vaš vrijedni Mravac Plavac